Jurnalist de investigaţii: Putin dorește să ocupe inclusiv R. Moldova, forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.

Christo Grozev a menționat că la momentul actual războiul din Ucraina intră într-o nouă fază după multiplele pierderi suportate de armata rusă. Înaintarea trupelor acesteia pe cale terestră, fără a efectua o nouă mobilizare în Rusia, este imposibilă.

„Acum există riscuri de acțiuni teroriste grave, cu utilizarea rachetelor chimice, biologice, și, Doamne ferește, dar există riscul și de utilizare a rachetelor nucleare. Dar rușii nu au atât de multe rachete. Două deja au fost lansate, e vorba de rachetele „Kinjal”. Versiunea oficială e că au peste 100 de astfel de rachete. Dar sursele ne-au informat că ei au mai puține și doarece încă nu au fost testate se așteaptă ca o parte din ele să nu funcționeze. Ei știu despre asta și le vor folosi doar pentru a crea panică ca autoritățile din Ucraina să ofere mai multe compromisuri în cadrul procesului de negicieri”, a spus Christo Grozev, potrivit Timpul.md.

Întrebat ce țări amenință la momentul actual Rusia, Christo Grozev a menționat că cea mai amenințată de propaganda rusă este Polonia.

„Dacă urmărim pe cine mai amenință propaganda rusă, observăm că sunt amenințate Țările Baltice, Polonia, în special, și uneori chiar Germania. Sunt amenințate România și Bulgaria. Eu cred că este o pregătire a opiniei publice pentru o intervenție în Polonie și Țările Baltice. Sursele noastre care ne-au informat despre decizia lui Putin de a invada Ucraina ne-au informat totodată că el este decis să folosească și arma nucleară, nu neapărat în Ucraina, dar posibil în una din aceste țări, a mai spus Grozev.

Întrebat care e situația RM, mai ales că avem o enclavă separatistă despre care s-a disutat că după o eventuală ocupare a regiunilor din sudul Ucrainei, autoritățile ruse țintesc să ajungă în regiunea transnistreană, expertul a declarat că RM intră în planurile invazioniste ale Rusiei chiar dacă despre aceasta nu se discută.

„Instituțiile media de propagandă ruse nu pomenesc de Republica Moldova, dar noi am investigat acțiunile servicilor speciale ruse, a FSB pe teritoriul Ucrainei până la invazia din 2014. Aceiași securiști, MGB-iști care au activat în 2013 în Ucraina au fost și în Republica Moldova. De aceea nu trebuie să ne prefacem că nu vedem că ei au planuri și referitor la Republica Moldova. Ei au un astfel de plan doar că nu le e convenabil să-l „vândă” prin intermediul propagandei populației deoarece aici se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO ca în cazul celorlalte țări. Se dorește ocuparea acestui teritoriu doar că nu se vorbeste despre aceasta”, a precizat  jurnalistul de investigaţii al Bellingcat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel