Joe Biden va discuta cu Xi Jinping. SUA şi China - dialog despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, despre "războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun", a anunţat joi Casa Albă, relatează Agerpres, care citeayă AFP şi DPA.

"Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză", a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Cei doi lideri vor discuta despre "concurenţă" între Washington şi Beijing, "precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun", a precizat ea.

Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict, potrivit dpa.

SUA au caracterizat recent drept "profund îngrijorătoare" poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.

Întâlnirea de înalt nivel de la Roma, care a durat şapte ore, a fost calificată drept "intensă" şi "foarte sinceră" de un înalt responsabil de la Casa Albă.

 

Presa din SUA scrie că Rusia ar fi cerut ajutor economic şi militar Chinei



Ea s-a derulat într-un context tensionat, în presa americană circulând informaţii potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să-i furnizeze un ajutor economic şi militar pentru a-şi susţine invazia în Ucraina.

Departamentul de Stat american a anunţat că urmăreşte "foarte îndeaproape în ce măsură China sau oricare altă ţară furnizează o asistenţă Rusiei, fie că este vorba de o asistenţă materială, economică sau financiară".

Beijingul dispune de "pârghii foarte importante" asupra Moscovei, care i-ar putea permite "să pună capăt acestei violenţe nebuneşti" în Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În replică, China le-a reproşat americanilor că răspândesc "ştiri false".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel