Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia, Marea Britanie și Italia grăbesc ritmul și se pare că vor anunța încă de săptămâna viitoare un acord revoluționar pentru a dezvolta în comun un nou avion de luptă avansat, au declarat două surse pentru Reuters.

Tokyo și Londra strâng astfel legăturile în privința industriei de apărare, ceea ce ar aduce beneficii majore ambelor țări: Marea Britanie va deține un rol mai pronunțat în Asia de Sud-Est, iar Japonia își adaugă noi parteneri de securitate care o pot ajuta să contracareze puterea militară în creștere a Chinei.

Decizia va însemna probabil fuzionarea proiectului condus de britanici - Tempest, privind avionul viitorului, cu programul de luptă FX al Japoniei.

Ideea unui nou avion de ultimă generație a apărut încă din vară, când guvernul japonez a luat decizia oficială de a coopera pentru a dezvolta un avion de luptă de ultimă generație cu Marea Britanie și Italia. 

Nu este exclus să asistăm la fuziunea a două programe militare Tempest (la care lucrează Marea Britanie) și FX (la care lucrează ministerul japonez al apărării). Aceste două programe militare au ca obiectiv dezvoltarea de avioane de luptă de ultimă generație.

Programul Tempest

Ar fi prima dată când Japonia colaborează cu țări din afara Statelor Unite la un proiect major de echipamente de apărare.

Anunțul va veni înainte ca Japonia să lanseze o nouă strategie de securitate națională și un plan de achiziții militare, la jumătatea lunii decembrie, au spus sursele publicației.

Dacă strategia se concretizează, achizițiile militare japoneze, ar putea însemna dublarea bugetului de apărare al țării la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) în următorii cinci ani, va plăti noi arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, concepute pentru a descuraja China să recurgă la acțiuni militare în și în jurul Mării Chinei de Est.

 

Fuziunea Tempest - FX

 

Programul japonez F-X

Discuțiile dintre Japonia, Marea Britanie și Italia cu privire la noul avion de luptă, care va fi condus de BAE Systems Plc și Mitsubishi Heavy Industries, vor continua și anul viitor pentru a stabili detaliile proiectului.

De remarcat este faptul că mai multe companii japoneze continuă să colaboreze cu omologii lor britanici la dezvoltarea programului Tempest. Cel mai probabil, acest lucru va face mult mai ușoară fuziunea celor două programe.

Din partea Japoniei, Mitsubishi Heavy Industries va juca un rol principal, în timp ce din partea Marii Britanii un rol important îl are companii BAE Systems. Italia va participa, de asemenea, prin intermediul conglomeratului local Leonardo.

Potrivit publicaţiei Asahi, o a doua companie italiană va fi implicată în proiect, probabil ca subcontractant. Aceasta va fi compania Avio. Asahi scrie că dezvoltarea motoarelor ar urma să fie încredințata britanicilor de la Rolls-Royce și japonezilor de la ÎHÎ. Ambele companii vor avea un rol central în proiectare.

Primul acord între Japonia și Marea Britanie a fost deja încheiat. Cele două țări au stabilit viitoarele cerințe pentru tehnologia stealth, dar publicaţia Asahi nu a oferit detalii.

Asahi scrie că 2035 este termenul limită până la care noul avion de luptă va trebui să fie gata din punct de vedere operațional. Anul nu este o coincidență, deoarece armata japoneză intenționează să renunţe definitiv la avionul de luptă F2.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel