Italia reevaluează embargoul asupra armelor impus Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Saudite

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Roma a anunțat că este dispusă să consolideze legăturile "cooperării strategice" cu țările din Golf și, în special, cu Emiratele Arabe Unite (EAU), având în vedere "noua lor poziție" în regiunea Orientului Mijlociu, definită ca fiind mai responsabilă. Cu aceasta, guvernul italian ar putea depăși "măsurile restrictive" impuse anterior, cu referire la revocarea autorizațiilor pentru exportul de rachete și bombe în Arabia Saudită și EAU.

Comisia pentru afaceri externe a Camerei a exprimat, la 3 august, o "evaluare favorabilă" cu privire la posibila revocare a restricțiilor impuse la 29 ianuarie,pentru exportul de rachete și bombe către cele două țări din Golf.

Comisia sprijină angajamentul de a consolida cooperarea strategică cu țările din Golf care s-au arătat în favoarea "dialogului, păcii și stabilității". În ceea ce privește Emiratele Arabe Unite, semnele schimbării lor de poziție se regăsesc în angajamentul față de partea Occidentală în lupta împotriva terorismului fundamentalist promovat de Daesh și Al Qaeda, în sprijinul umanitar acordat Națiunilor Unite pentru populația yemenită și în retragerea forțelor armate ale Abu Dhabiului din conflictul yemenit.

Aceste ultime informații au fost confirmate de "autoritățile emirate", precum și de ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed al-Nahyan, care, în aprilie, l-a asigurat pe ministrul Di Maio că forțele sale nu mai sunt angajate în conflictul yemenit.

Decizia Romei din 29 ianuarie, care a reprezentat un moment de criză pentru relațiile bilaterale dintre Italia și cele două țări din Golf, a fost urmată de câteva episoade de fricțiune. Mai exact, la 8 iunie, biroul Farnesina (Ministerul de Externe) responsabil cu autorizațiile de export l-a convocat pe ambasadorul EAU la Roma, Omar al-Shamsi, după ce Abu Dhabiul a refuzat unui avion militar italian, cu destinația Afganistan, să traverseze spațiul său aerian. În timpul interviului, ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, și-a exprimat "surpriza și dezamăgirea puternică" pentru un "gest neașteptat, greu de înțeles".

Episodul a implicat un avion militar care transporta jurnaliști și ofițeri militari, în drum spre ceremonia retragerii trupelor italiene din Afganistan. Când aeronava a solicitat autorizația pentru tranzitarea spațiului aerian al EAU, Abu Dhabiul a refuzat-o, forțând o escală neplanificată în Dammam, Arabia Saudită. Ulterior, avionul și-a continuat călătoria, dar pe un traseu mai lung.

Apoi, aproximativ o lună mai târziu, pe 2 iulie, cei aproximativ o sută de soldați ai forțelor aeriene italiene au părăsit baza italiană de pe aeroportul al-Minhad, din Emiratele Arabe Unite, considerat a fi un pol strategic pentru sprijinirea misiunilor naționale din Irak și Cornul Africii.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel