Italia a livrat Ucrainei obuziere M109L, reparate pe cheltuiala Statelor Unite

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca parte a ajutorului militar din Italia, Ucraina a primit sistemele de artilerie autopropulsate M109L.

Exceptâtnd România, evident, Italia a fost cel mai secretos dintre aliații NATO în ceea ce privește divulgarea tipurilor și cantităților de arme trimise în Ucraina, deoarece în țară există un grup mic, dar vocal – condus de Mișcarea 5 Stele – care se opune trimiterii de arme la Kiev. Cu toate acestea, guvernul premierului Giorgia Meloni rămâne un susținător ferm al Ucrainei și până acum a reușit să evite orice opoziție față de trimiterea de ajutor militar.

Zeci de obuziere autopropulsate M109 au fost reparate și livrate în Ucraina, potrivit unui raport al cotidianului italian La Repubblica, iar cel puțin 30 de unități sunt deja în prima linie. Obuzierele livrate au fost reparate pe cheltuiala Statelor Unite, scrie publicația Militarnîi.

Deși M109 este un obuzier american, Italia a produs armele pe plan intern, ca M109L, prin compania italiană Leonardo Defense Systems. A fost dezvoltat la începutul anilor 1960 de SUA și de atunci a fost modernizat de multe ori. Datorită eficacității și fiabilității sale, M109 este în serviciu în peste 40 de țări din întreaga lume. 

Modificarea italiană M109L are o țeavă mai lungă care permite trageri mai precise și mărește raza de acțiune, de la 24 la 30 de kilometri, în funcție de muniție.

„Aceasta este o armă de foarte înaltă calitate. Iar livrarea sa a fost rezultatul cooperării mai multor țări”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

M109L are un sistem avansat de control al focului care asigură o precizie ridicată și eficiență a tragerii. Datorită mobilității sale mari, obuzierul autopropulsat M109L se poate instala rapid într-o poziție de tragere. Timpul necesar pentru ca vehiculul în mișcare să se oprească și să tragă este de un minut, după care, poate părăsi poziția de tragere în doar 30 de secunde.

Foto: Obuzierul autopropulsat M109 / Forțele armate taiwaneze

Ucrainenii notează că diferența esențială dintre aceste tunuri autopropulsate și modelele sovietice constă în ușurința de utilizare.

În timpul ostilităților, obuzierul ucrainean M109 a rezistat la trei atacuri cu rachete Tochka-U și a suferit doar pagube minore, susține media ucraineană. 

***

Reamintim că în martie 2022, Parlamentul italian a aprobat o rezoluție privind acordarea de ajutor Ucrainei. Noul guvern de centru-dreapta, aflat la putere din octombrie anul trecut, a aprobat anterior decretul privind prelungirea ajutorului militar până în 2023, iar acesta a fost aprobat în final în noua convocare a parlamentului. Guvernul a aprobat deja un alt pachet de ajutor pentru Ucraina.

Ministrul italian al Afacerilor Externe și vicepremierul Antonio Tajani a declarat că autoritățile italiene au oferit Kievului sprijin militar în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Unele surse mai raportează că Italia intenționează să furnizeze aproximativ 60 de astfel de obuziere autopropulsate. În prezent, Ucraina are mai mult de o sută de M109 cu diferite modificări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel