Israelul și-a dat acordul ca Arabia Saudită să preia de la Egipt controlul insulelor strategice Tiran și Sanafir din Marea Roșie

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Photo: Frontera.net
Photo: Frontera.net

Cotidianul israelian Jerusalem Post a relatat, joi, că Israelul a fost de acord cu noi aranjamente de securitate care să permită Egiptului să transfere Arabiei Saudite controlul asupra insulelor Tiran și Sanafir din Marea Roșie.

Tel Avivul a fost de acord ca forțele multinaționale, prezente pe insule, să fie staționate la câțiva kilometri în interiorul teritoriului egiptean. În prezent există o forță multinațională în insulele Tiran și Sanafir, care este responsabilă cu efectuarea de patrule și asigurarea continuării libertății de navigație în regiune. Arabia Saudită nu dorește prezența acestei forțe odată ce va recăpăta controlul asupra celor două insule.

Regatul va permite companiilor aeriene israeliene să survoleze spațiul său aerian. În prezent, numai zborurile israeliene către Emiratele Arabe Unite și Bahrain pot survola spațiul aerian al regatului, pe lângă zborurile Air India către și dinspre Israel.

Informația vine pe fondul relatărilor că Statele Unite au luat măsuri pentru a consolida cooperarea dintre aliații săi din regiune, în special Arabia Saudită și Israel.

Site-ul american Axios a relatat luna trecută că administrația președintelui Joe Biden mediază "în liniște" între Arabia Saudită, Israel și Egipt, în problema negocierilor, iar dacă demersul va avea succes ar putea fi un prim pas pe calea normalizării relațiilor dintre Riad și Tel Aviv.

Axios a menționat că problema este legată de finalizarea transferului insulelor strategice Tiran și Sanafir din Marea Roșie de la suveranitatea egipteană la cea saudită, cu aprobarea israeliană. Conform site-ului, Casa Albă dorea să se ajungă la un acord înainte de viitoarea vizită a lui Biden în Orientul Mijlociu programată la sfârșitul lunii iunie, despre care s-a vorbit recent și care ar putea include Arabia Saudită.

Insulele Tiran și Sanafir sunt situate la intrarea în Strâmtoarea Tiran, pasaj strategic din apropierea portului Aqaba din Iordania și Eilat din Israel.

Parlamentul egiptean a votat în iunie 2017, iar Curtea Supremă a țării a aprobat în martie 2018, acordul de transfer al suveranității celor două insule către Regat. Guvernul egiptean a anunțat la acea vreme că cele două insule erau inițial saudite, dar că Egiptul le-a "închiriat" în anii '50.

Încheierea unui nou acord cu privire la transferul suveranității necesită aprobarea Israelului datorită prevederilor tratatului de pace semnat cu Egiptul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel