Israelul, atacat și de Hezbollah, răspunde cu lovituri în Liban. Tot ce știm până acum despre războiul din Israel, cui folosește și cum au reacționat marii actori

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems

În dimineața zilei de 7 octombrie, teroriștii grupării palestiniene Hamas au lansat un atac masiv cu rachetă asupra Israelului din Fâșia Gaza. Liderul Hamas susține că 5.000 de rachete au fost trase sâmbătă dimineață asupra Israelului.

Hamas a anunțat sâmbătă, 7 octombrie, începerea unei noi operațiuni pe scară largă împotriva Israelului. Câteva ore mai târziu, Israelul a demarat Operațiunea Swords of Iron. Numeroase unități militare au fost deja desfășurate la periferia Fâșiei Gaza, inclusiv unități ale Forțelor pentru Operații Speciale ale Israelului pentru a proteja locuitorii din sudul țării.

De asemenea, pentru prima dată din 1973, Cabinetul militar-politic al Israelului a declarat stare de război.

În dimineața de duminică, 8 octombrie, organizația islamistă Hezbollah a anunțat că au fost lansate atacuri cu rachete și artilerie asupra țintelor Forțelor Armate ale Israelului (IDF) din nordul Israelului. 

Forțele Israeliene au răspuns lovind Libanul cu aviația și artileria. IDF a raportat că a trimis dronă pentru a lovi infrastructura organizației teroriste Hezbollah din zona Muntelui Dov (situat în partea de nord-vest a Înălțimilor Golan). Nu s-au raportat victime, scrie Reuters.

Aproximativ 500 de persoane au fost ucise sâmbătă, în cea mai neagră zi din Israel din ultimii 50 de ani.

Luptătorii Hamas au ucis cel puțin 250 de israelieni în confruntări de sâmbătă și duminică și s-au retras înapoi în Gaza, luând cu ei zeci de ostatici. Peste 250 de locuitori din Gaza au fost uciși, după ce Israelul a răspuns.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că, duminică, operațiunile au loc în opt zone din jurul Gazei.

 

Cui folosește războiul din Israel

 

Un nou conflict atrage inevitabil atenția Occidentului, care este angrenat acum în susținerea Ucrainei împotriva agresiunii venite din partea Federației Ruse.

Așa că Rusia va încerca să folosească atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului pentru a crea un curent de opinie menit să reducă sprijinul și atenția occidentală față de războiul din Ucraina.

După atacurile Hamas din Israel din 7 octombrie, Kremlinul a amplificat propaganda, învinuind în primul rând Occidentul pentru neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că SUA și aliații săi ar fi trebuit să fie „ocupați cu” lucrările la „acordul palestino-israelian”, mai degrabă decât să „intervină” în Rusia și să ofere ajutor militar Ucrainei.

Propagandiștii ruși au susținut, de asemenea, că Rusia ar beneficia de pe urma escaladării din Israel, deoarece lumea ar întoarce spatele Ucrainei pentru o vreme și se va angaja din nou în „ stingerea focului etern” în Orientul Mijlociu.

 

Reacțiile actorilor importanți

 

SUA și-au exprimat sprijinul neclintit pentru Israel: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat: „În următoarele zile, Departamentul Apărării va lucra pentru a se asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a proteja civilii de violența nediscriminată și terorism”.

„Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism. Suntem solidari cu guvernul și poporul Israel și ne transmitem condoleanțe pentru viețile israelienilor pierdute în aceste atacuri”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Reprezentantul ONU pentru pace pentru Orientul Mijlociu al ONU, Tor Wennesland, a spus: „Acesta este o prăpastie periculoasă și fac apel la toți să se retragă din prag”.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Tuerk, a declarat: „Acest atac are un impact oribil asupra civililor israelieni... Civilii nu trebuie să fie niciodată ținta atacului”.

Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas: Poporul palestinian are dreptul de a se apăra împotriva „terorii coloniştilor şi a trupelor de ocupaţie”, a spus agenţia oficială de presă WAFA.

Iran: Un consilier al liderului suprem al Iranului Ali Khamenei i-a felicitat sâmbătă pe luptătorii palestinieni, a informat site-ul de știri semi-oficial ISNA. „Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus Yahya Rahim Safavi

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a fost citat de ISNA că a spus: „În această operațiune s-a folosit elementul surpriză și alte metode combinate, care arată încrederea poporului palestinian în fața ocupanților”.

Olaf Scholz: "Vești terifiante ne parvin astăzi din Israel. Suntem profund șocați de tirurile de rachete din Gaza și de escaladarea violenței. Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas și este alături de Israel", a spus Scholz pe rețelele de socializare.

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat ferm atacurile. „Îmi exprim deplina solidaritate cu victimele, cu familiile lor și cu cei apropiați”, a spus el.

Arabia Saudită: Ministerul de Externe a cerut „încetarea imediată a violenţei”.

Ministrul egiptean de externe. Egiptul a avertizat cu privire la „consecințele grave” și a cerut „exercitarea unei rețineri maxime și evitarea expunerii civililor la pericole suplimentare”. 

Ministerul britanic de externe: "Marea Britanie condamnă fără echivoc atacurile oribile ale Hamas asupra civililor israelieni. Regatul Unit va sprijini întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra", a spus Cleverly.

Uniunea Europeană:  Şefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat: „Condamn fără echivoc atacul efectuat de teroriştii Hamas împotriva Israelului. Este terorism în cea mai josnică formă a sa”. Șeful politicii externe Josep Borrell a declarat: „Condamnăm fără echivoc atacurile Hamas. Această violență îngrozitoare trebuie să înceteze imediat. Terorismul și violența nu rezolvă nimic”.

Japonia condamnă cu fermitate lansările de rachete și atacurile transfrontaliere ale Hamas și ale altor grupuri armate palestiniene pe teritoriul israelian. , a declarat Ministerul de Externe

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: „Solicităm reținere din partea tuturor părților”, a spus Erdogan. QATAR Ministerul de Externe a declarat că singurul Israel este responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian și a cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a condamnat ceea ce el a numit un „atac terorist” asupra Israelului și a spus că dreptul Israelului de a se apăra „nu poate fi pus la îndoială”.

Hezbollah. Grupul libanez susținut de Iran, Hezbollah, un principal inamic al Israelului, a declarat că este în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene” și a descris evenimentele ca un „răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj către cei care caută normalizarea cu Israel”. 

Kuweitul și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la evoluțiile dintre Israel și palestinieni, dând vina pe Israel pentru ceea ce a numit „atacuri flagrante”.

EMIRATE ARABE UNITE „Emiratele Arabe Unite solicită exercitarea unei rețineri maxime și o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave”, a declarat agenția oficială de presă, citată de Ministerul de Externe. 

Qatarul: Israelul este singurul responsabil pentru escaladarea continuă a violenței cu poporul palestinian, a declarat Ministerul de externe al Qatarului. Qatarul solicită ambelor părți să să manifeste reținere și solicită comunității internaționale să împiedice Israelul să folosească aceste evenimente ca o scuză pentru a lansa un război disproporționat împotriva civililor palestinieni din Gaza. 

Irakul  a dat vina pe ”ocupația sionistă” pentru escaladarea violențelor și spune că operațiunile palestiniene sunt rezultatul firesc al deceniilor de „opresiune sistemică” din partea „autorității ocupației sioniste”, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al guvernului irakian.

Oman le cere Israelului și palestinienilor să manifeste reținere și a cerut comunității internaționale și părților internaționale să „intervină imediat pentru a opri escaladarea în curs și pentru a recurge la regulile dreptului internațional”.

Arabia Saudită: Ministerul de externe al Arabiei Saudite a cerut sâmbătă „încetarea imediată a violenței dintre israelieni și palestinieni”, a informat agenția de presă de stat.

 Arabia Saudită a declarat sâmbătă că ministrul său de externe i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că regatul respinge țintirea civililor neînarmați „în orice fel”.

Prințul Faisal bin Farhan a cerut, de asemenea, „eforturi concertate pentru a calma situația și a evita alte violențe”, a declarat ministerul saudit de externe într-un comunicat citat de Reuters.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel