Israelul amenință Hamas cu o reacție dură dacă nu stopează lansarea de rachete din Fâșia Gaza

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a cerut încetarea violenţei, după zile de tiruri de rachete trase încontinuu din Fâşia Gaza, în caz contrar reacția va fi dură, relatează luni DPA.

În timpul unei discuţii cu emisarul special al ONU Tor Wennesland, ministrul "a exprimat urgenţa încetării imediate a violenţei din Gaza şi a reiterat angajamentul neclintit al Israelului de a-şi proteja cetăţenii şi suveranitatea", a scris Gantz luni pe Twitter, transmite Agerpres.

Potrivit unei informaţii difuzate de site-ul de ştiri Walla, Israelul i-a prezentat lui Wennesland un ultimatum pentru Hamas, gruparea islamistă palestiniană ce controlează Fâşia Gaza, ameninţând cu o reacţie dură în cazul altor atacuri cu rachete.

Luni dimineaţă, Israelul a închis o zonă de pescuit în Fâşia Gaza după continuarea tirurilor de rachete din teritoriile palestiniene.

Coordonatorul Israelului pentru activităţi guvernamentale în teritorii (COGAT) a declarat că măsura va fi în vigoare până la o nouă notificare.

Forţele de Apărare israeliene (IDF) au declarat că în total au fost lansate cinci rachete în timpul nopţii. Prima a explodat în Fâşia Gaza, potrivit armatei. După aceea, COGAT a anunţat restricţiile privind zona de pescuit.

Militanţii palestinieni au tras apoi alte patru rachete. Sirene de avertizare au răsunat în oraşul de frontieră Sderot. Două dintre proiectile au fost interceptate de sistemul de apărare israelian Domul de Fier, au declarat IDF, în timp ce un al treilea a aterizat în Fâşia Gaza. Al patrulea a căzut pe un teren deschis, potrivit rapoartelor mass-media.

Nu au existat informaţii iniţiale despre răniţi sau daune.

De vineri seară, un total de 40 de proiectile au fost trase din teritoriile palestiniene spre Israel. Atacurile au urmat confruntărilor dintre palestinieni şi israelieni la Ierusalim săptămâna trecută.

Hamas a anunţat o încetare a focului cu Israelul în august 2020, după o mediere a Qatarului. Dar chiar şi după aceea s-au repetat încălcări.

Israelul a înăsprit o blocadă a Gazei în 2007, la care de atunci s-a alăturat Egiptul. Ambele ţări declară că măsura este justificată din raţiuni de securitate.

Hamas este clasificată ca organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel