Israel, echipament militar către Filipine. Proteste și o scurtă lecție de istorie

Tudor Curtifan |
Data publicării:
missile defense system that Israel
missile defense system that Israel

Preşedintele israelian Reuven Rivlin i-a oferit marţi o scurtă lecţie de istorie despre Hitler liderului filipinez Rodrigo Duterte, care s-a comparat în trecut cu dictatorul nazist responsabil de Holocaust, informează AFP.

'Hitler era de fapt diavolul în persoană', el a fost 'diavolul pe Pământ', i-a spus Rivlin preşedintelui filipinez în cadrul întrevederii desfăşurate la Ierusalim.

Preşedintele israelian a adăugat că vizita de luni a lui Duterte la Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim, ar trebui să-l facă să înţeleagă cât de sensibilă este orice referire la Hitler.

În septembrie 2016, Duterte s-a comparat cu Hitler pentru a-şi justifica metodele sângeroase de combatere a criminalităţii şi traficului de droguri, acţiuni soldate cu mii de morţi.

Declarația controversată a lui Duterte

'Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Ei bine, există trei milioane de drogaţi (în Filipine). Aş fi fericit să-i masacrez', a spus el.

Potrivit istoricilor, şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Declaraţia preşedintelui filipinez a stârnit o profundă indignare pe plan internaţional. Duterte a fost nevoit să-şi ceară scuze şi a mers la o sinagogă câteva zile mai târziu.

Marţi, preşedintele filipinez părea foarte atent la afirmaţiile omologului său israelian, cu care a abordat apoi relaţiile comerciale cu Israelul şi livrarea de arme către Filipine.

'Ne-aţi oferit un ajutor crucial' în echipamente în timpul luptelor împotriva jihadiştilor în oraşul Marawi în 2017, a spus Duterte.

Echipament militar din Israel

'În privinţa echipamentelor militare, în special cele pentru colectarea de informaţii, instrucţiunile pe care le dau soldaţilor mei sunt: există o singură ţară de unde cumpărăm (...), Israelul', a afirmat Duterte.

'America este prietena noastră, dar ştiţi că ea vă va vinde ceva şi vă va servi pentru a vă subordona', a adăugat el.

Opoziția din Israel a denunțat vizita

Opoziţia israeliană şi militanţii pentru drepturile omului au denunţat această vizită a lui Duterte din cauza metodelor sale brutale împotriva traficului de droguri şi a afirmaţiilor sale scandaloase. Ei au acuzat guvernul israelian că închide ochii la încălcările drepturilor omului de către liderul filipinez în numele unor interese comerciale.

Vizita de trei zile a lui Duterte în Israel s-ar putea încheia cu semnarea unor contracte substanţiale, într-un moment în care Manila planifică un program de modernizare a forţelor sale armate, în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Proteste

Mai multe zeci de israelieni care se opun vânzării de arme către Filipine au manifestat în faţa reşedinţei preşedintelui Rivlin în timpul întâlnirii cu Duterte.

'Protestăm împotriva implicării Israelului în crimele comise acolo (în Filipine)', a afirmat avocatul şi militantul pentru drepturile omului Itay Mack.

Duterte urmează să depună miercuri la Rishon LeZion (centru) o coroană de flori la monumentul ridicat ca omagiu la decizia Filipinelor de a oferi adăpost pentru 1.300 de evrei care fugeau de Holocaust. Apoi, el va pleca în Iordania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel