Ismail Haniyeh a fost reales lider al mișcării Hamas, gruparea care controlează Fâșia Gaza

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Ismail Haniyeh, liderul Hamas, sursă foto: Captură YouTube Canal Al Jazeera English
Ismail Haniyeh, liderul Hamas, sursă foto: Captură YouTube Canal Al Jazeera English

Ismail Haniyeh a fost ales pentru un al doilea mandat la şefia Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, au declarat duminică pentru Reuters două oficialităţi palestiniene, citate de Agerpres.

"Fratele Ismail Haniyeh a fost reales ca şef al biroului politic al mişcării pentru a doua oară", a declarat o oficialitate palestiniană pentru agenţia de presă britanică.

Mandatul lui Haniyeh este de patru ani.

Haniyeh, care conduce gruparea din 2017, a controlat activităţile politice ale Hamas de-a lungul mai multor confruntări armate cu Israelul - inclusiv un conflict de 11 zile în mai, soldat cu peste 250 de morţi în Gaza şi 13 în Israel.

El a fost mâna dreaptă a fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yassin din Gaza, înainte de asasinarea în 2004 a predicatorului, ţintuit într-un scaun cu rotile.

Haniyeh, în vârstă de 58 de ani, a supervizat intrarea Hamas în politică în 2006, când gruparea a câştigat în mod surprinzător alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah, partid divizat condus de preşedintele Mahmoud Abbas.

Şeful Hamas a devenit premier pentru scurt timp după victoria din ianuarie 2006, însă gruparea - considerată organizaţie teroristă de către SUA, Israel şi Uniunea Europeană - a fost evitată de către comunitatea internaţională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel