IS-3. Tancul care nu a mai prins Războiul Mondial. Aliații, reacție la vederea tancului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Tancul sovietic IS-3, denumit după dictatorul Iosif Stalin, a fost printre cele mai moderne modele ale Uniunii Sovietice. Totuși, tancul nu a apucat să intre în focul luptelor în cel de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda eforturilor depuse de sovietici, IS-3 nu a fost gata la timp pentru a intra în acțiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tancul IS-3 a fost văzut prima oară de publicul larg la 7 septembrie 1945, când Aliații au organizat Parada Victoriei, informează warhistoryonline.com. Atunci, noul 'monstru' al URSS-ului a uimit aliații occidentali ai sovieticilor.

Tancul IS-3, denumit după liderul sovietic Iosif Vissarinovici Stalin, era dotat cu un blindaj gros, rezistent la proiectilele perforante ale tunurilor germane.

Tancul era dotat cu armament asemănător modelului anterior IS-2, cu un tun de 122mm, dar și cu o mitralieră anti-aeriană. În ceea ce privește echipajul, IS-3 avea nevoie de 4 oameni, de un comandant, tunar, șofer și un încărcător. Deși modern și impunător, în timpul proiectării tancului au existat câteva probleme privind motorizarea, lucru specific tuturor modelelor IS. 

Deși nu a avut parte de acțiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tancul IS-3 a fost folosit pentru suprimarea Revoluției din Ungaria din 1956 de către URSS. Totodată, IS-3 a mai fost folosit și în alte teatre de conflict din perioada Războiului Rece.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel