IS-3. Tancul care nu a mai prins Războiul Mondial. Aliații, reacție la vederea tancului

Darius Muresan / 10 iun 2018 / 14:14

Tancul sovietic IS-3, denumit după dictatorul Iosif Stalin, a fost printre cele mai moderne modele ale Uniunii Sovietice. Totuși, tancul nu a apucat să intre în focul luptelor în cel de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda eforturilor depuse de sovietici, IS-3 nu a fost gata la timp pentru a intra în acțiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tancul IS-3 a fost văzut prima oară de publicul larg la 7 septembrie 1945, când Aliații au organizat Parada Victoriei, informează warhistoryonline.com. Atunci, noul 'monstru' al URSS-ului a uimit aliații occidentali ai sovieticilor.

Tancul IS-3, denumit după liderul sovietic Iosif Vissarinovici Stalin, era dotat cu un blindaj gros, rezistent la proiectilele perforante ale tunurilor germane.

Tancul era dotat cu armament asemănător modelului anterior IS-2, cu un tun de 122mm, dar și cu o mitralieră anti-aeriană. În ceea ce privește echipajul, IS-3 avea nevoie de 4 oameni, de un comandant, tunar, șofer și un încărcător. Deși modern și impunător, în timpul proiectării tancului au existat câteva probleme privind motorizarea, lucru specific tuturor modelelor IS. 

Deși nu a avut parte de acțiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tancul IS-3 a fost folosit pentru suprimarea Revoluției din Ungaria din 1956 de către URSS. Totodată, IS-3 a mai fost folosit și în alte teatre de conflict din perioada Războiului Rece.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy