Iranul, suspectat că ar fi capturat un petrolier în Strâmtoarea Hormuz

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite suspectează Iranul de capturarea unui petrolier din Emiratele Arabe Unite dispărut de două zile în Strâmtoarea Hormuz, a declarat un oficial militar american sub protecţia anonimatului pentru agenţia Associated Press, potrivit Haaretz.com .

Petrolierul MT Riah, deţinut de Emiratele Arabe Unite şi aflat sub pavilion panamez, este dispărut de două zile în Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic.

Un oficial militar american a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia Associated Press că Administraţia de la Washington "are suspiciuni" că petrolierul dispărut a fost capturat de Iran. "Este posibil să se fi defectat şi să fi fost tractat spre port. Dar, cu cât mai mult este timpul în care nu există contacte, cu atât sunt motive de preocupare", a subliniat oficialul american.

Ultima dată, petrolierul a fost observat în apropierea Insulei iraniene Qeshm, unde se află o bază militară a Gardienilor Revoluţiei. Nu este clar ce s-a întâmplat cu nava, care se îndrepta spre Portul Sharjah, situat în Emiratele Arabe Unite, înainte de a vira brusc spre apele teritoriale iraniene.

Guvernul din Emiratele Arabe Unite a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă. Dar, potrivit The Guardian, Emiratele Arabe Unite au insistat că nu dețin sau nu operează nava și că nu au fost trimise semnale din partea echipajului, din care să reiasă că petrolierul s-ar afla sub asediu. Totodată, Emiratele Arabe Unite au declarat că lucrează cu partenerii săi internaționali pentru a descoperi locația navei, iar Flota militară a 5-a a SUA, aflată în Bahrain, a anunţat că este "la curent" cu informaţiile despre dispariţia petrolierului.

Începând cu luna mai, cel puțin șase nave au fost atacate în apropierea strâmtorii Hormuz.

Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că forțele navale iraniene au încercat să blocheze un petrolier britanic care traversează strâmtoarea, dar au fost respinse de o fregată marină care escorta nava.

Iranul a negat implicarea în incidente, dar a amenințat, de asemenea, că se va opune intereselor britanice privind transportul maritime prin strâmtoarea Hormuz după ce un petrolier iranian a fost confiscat în largul coastei Gibraltarului la începutul acestei luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel