Iranul se joacă cu focul: O dronă MQ-9 Reaper a SUA a fost doborâtă în largul coastelor Yemenului, turnând gaz pe foc în criza din Israel

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

O dronă americană de tip MQ-9 Reaper a fost doborâtă în largul coastelor Yemenului. Drona a fost doborâtă de rebelii Houthi, un proxy al Iranului, care sunt înarmați de Teheran cu armament modern și care poartă un război inclusiv împotriva Arabiei Saudite.

Houthi au lansat în aceste zile mai multe rachete către Israel. Chiar azi un UAV a atacat în sudul Israelului, venind dinsspre Yemen.

Amintim că pe 19 octombrie o navă de război a SUA a interceptat în nordul Mării Roșii patru rachete de croazieră lansate din Yemen de către rebelii Houthi către Israel.

În comparație cu Hamas, care are o oarecare autonomie față de Iran, rebelii Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban sunt grupări șiite care sunt subordonate total Iranului, beneficiind de tehnică militară modernă iraniană.

Cu alte cuvinte, sunt un proxy al Iranului care nu apasă pe „trăgaci” fără acordul Teheranului.

 

Un oficial american a confirmat că o dronă MQ-9 Reaper a fost doborâtă în coastele Yemenului, dar nu a oferit alte detalii. Incidentul riscă să escaladeze situația din Israel după atacul barbar al Hamas

 

2. Dronă MQ-9... (mq_9_reaper_us_air_force_sua_91947700.jpg)

Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

Un oficial al Pentagonului, sub protecția anonimatului, a confirmat pentru The New York Times faptul că în largul coastei Yemenului rebelii Houthi au doborât o dronă de tip MQ-9 Reaper.

Nu a oferit însă mai multe detalii. Nu se știe până în prezent dacă drona era înarmată sau efectua operațiuni de culegere de informații și supraveghere.

Același oficial a mai precizat că războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza ar putea fi unul de durată.

De precizat că după izbucnirea războiului în Israel, portavioanele americane USS Gerald R. Ford (CVN-78) și USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) au desfășurat timp de trei zile exerciții comune în Marea Mediterană. Celor două grupuri de lovire aeronavală (CSG) li s-au alăturat nava de comandă-control a Flotei a șasea, USS Mount Whitney (LCC-20), și fregatele italiene ITS Virginio Fasan (F 591) și ITS Carlo Margottini (F 592) în cadrul unor manevre comune.

Prezența portavioanelor americane în regiune are ca obiectiv descurajarea unor actori statali și non-statali să intervină în conflictul din Israel. 

 

Intervenția directă și o confruntare militară cu SUA - o decizie sinucigașă care ar duce la finalul regimului fundamentalist de la Teheran

 

La finalul lunii trecute, generalul (r.) israelian Yaakov Amidror a răspuns unei întrebări a DefenseRomania în cadrul unui briefing, considerând că prezența portavioanelor americane în regiune, USS Eisenhower și USS Gerald R. Ford, împreună cu grupurile lor de luptă, o forță navală impresionantă, e un mesaj transmis cât se poate de clar Iranului. Orice intervenție directă a Iranului împotriva Israelului va însemna o confruntare militară a Iranului cu SUA, lucru pe care cu siguranță Teheranul nu și-l dorește.

O opinie similară în cadrul briefingului a avut-o și expertul Claude Moniquet, președintele și fondatorul think tank-ului European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) din Belgia, care a adăugat că o intervenție militară directă a Iranului va fi sinucigașă și echivalează cu sfârșitul regimului ayatollah-ului.

CITEȘTE ȘI: O fotografie extrem de rară - după douăzeci de ani, două portavioane americane sunt văzute împreună în Marea Mediterană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel