O fotografie extrem de rară - după douăzeci de ani, două portavioane americane sunt văzute împreună în Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Flota a șasea a Statelor Unite a publicat, vineri, o fotografie extrem de rară cu două dintre portavioanele sale operând împreună în estul Mării Mediterane. Ultima dată când a avut loc un astfel de eveniment, a fost în timpul invaziei Irakului din 2003. Atunci, portavioanele Theodore Roosevelt și Harry S. Truman lansau misiuni din estul Mediteranei.

Acum, portavioanele USS Gerald R. Ford (CVN-78) și USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) au desfășurat timp de trei zile exerciții comune în Marea Mediterană. Celor două grupuri de lovire aeronavală (CSG) li s-au alăturat nava de comandă-control a Flotei a șasea, USS Mount Whitney (LCC-20), și fregatele italiene ITS Virginio Fasan (F 591) și ITS Carlo Margottini (F 592).

„Operarea celor două CSG alături de aliați și parteneri într-un mediu dinamic demonstrează capacitatea noastră de a răspunde cu agilitate în mod decisiv la orice situație”, a declarat viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Flotei a 6-a americane. „Prezența noastră trimite un semnal clar despre angajamentul nostru de a descuraja agresiunea și de a promova stabilitatea în întreaga regiune.”

Portavionul Dwight D. Eisenhower va tranzita Canalul Suez, deși inițial era planificat să opereze din Marea Mediterană.

Grupul de lovire Ike a intrat în regiune în această săptămână, înainte de un tranzit planificat către Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) în acest weekend, a declarat un oficial al Marinei pentru USNI News, joi. Va fi prima dată când un portavion american va opera în Orientul Mijlociu după USS Ronald Reagan (CVN-76) în 2021.

CSG Ike a plecat pe 14 octombrie, de la Baza Navală Norfolk, Virginia, cu intenția inițială de a înlocui CSG Ford care opera în Marea Mediterană din iunie, ca parte a misiunii regionale de prezență americană în cadrul NATO. SUA au menținut un CSG în regiune din decembrie 2021, înainte de invazia rusă a Ucrainei.

La scurt timp după atacurile Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie, secretarul Apărării Lloyd Austin a extins perioada de desfășurare a CSG Ford și l-a mutat în Estul Mediteranei, ca parte a efortului SUA de a limita extinderea conflictului.

Prezența CSG Ike în Orientului Mijlociu este determinată de creșterea numărului de atacuri asupra bazelor americane din zonă.

Au avut loc 23 de atacuri asupra forțelor americane în Irak și Siria, au declarat luni oficialii Pentagonului. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat reporterilor că numărul de atacuri este în creștere.

Între timp, două nave ale Grupului Amfibiu Operativ (ARG) ”Bataan” – USS Bataan și USS Carter Hall, având la bord Unitatea 26 Expediționară de Infanterie Marină se află în nordul Mării Roșii împreună cu cel puțin trei distrugătoare. A treia navă din ARG ”Bataan”, USS Mesa Verde, se află în estul Mediteranei.

În februarie 1993, portavioanele USS John F. Kennedy (CVN-67) și USS Theodore Roosevelt (CVN-71) și escortele lor operau în estul Mediteranei, ca parte a operației de excludere aeriană deasupra Bosniei, potrivit USNI News.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel