Iranul acuză EAU că 'au trădat lumea musulmană și Palestina' după normalizarea relațiilor cu Israelul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Emiratele Arabe Unite (EAU) "au trădat lumea musulmană" prin normalizarea relaţiilor lor cu Israelul, a acuzat marţi ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, într-o serie de mesaje pe contul său de Twitter, informează AFP.

În prima sa reacţie la acest progres diplomatic între statul israelian şi un alt stat arab după Egipt şi Iordania, ayatollahul Khamenei acuză Abu Dhabi că a trădat "naţiunile arabe, ţările din regiune şi #Palestina".

"Evident, această trădare nu va dura mult şi stigmatul infamiei va rămâne pe ei", adaugă ayatollahul, exprimându-şi speranţa că "Emiratele se vor trezi în curând şi vor oferi reparaţii pentru ceea ce au făcut".

Publicarea acestor afirmaţii survine la o zi după "primul zbor comercial" direct între EAU şi Israel, zbor care a generat o altă premieră: o autorizaţie saudită dată avionului companiei israeliene pentru survolarea teritoriului Arabiei Saudite, în condiţiile în care Riadul nu are relaţii cu statul israelian, amintește Agerpres.

Emiratele Arabe Unite şi Israelul au anunţat pe 13 august încheierea unui acord pentru normalizarea relaţiilor lor - unele neoficiale de ani de zile - Emiratele devenind astfel prima ţară din Golf care a stabilit relaţii cu statul israelian şi a treia din lumea arabă, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Pentru Republica Islamică Iran, Israelul este "Marele Satan", la fel ca SUA, şi susţinerea afişată cauzei palestiniene este o constantă a politicii externe iraniene după Revoluţia din 1979, notează AFP.

Pe 14 august, Ministerul Afacerilor Externe iranian a calificat normalizarea relaţiilor dintre Israel şi EAU drept "stupiditate strategică a Abu Dhabi şi Tel Avivului, (stupiditate) ce va întări fără nicio îndoială axa rezistenţei".

Iranul întreţine relaţii tensionate de mai mulţi ani cu Emiratele, unul dintre vecinii săi pe ţărmul sudic al Golfului şi pe care el îl acuză că se aliniază după Arabia Saudită, marele rival regional al Republicii Islamice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel