Irakul devine subiectul unui conflict aprig între cei doi mari vecini ai săi, Iran și Turcia

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar antitero Irak Sursa foto: Captură video
Militar antitero Irak Sursa foto: Captură video

Autoritățile turce arată cu degetul asupra Iranului pentru că a exercitat presiuni asupra guvernului irakian cu scopul de a perturba reluarea exportului de petrol irakian produs în guvernoratul Kirkuk prin conducta care leagă portul Ceyhan din provincia Adana, sudul Turciei.

Ankara încearcă să se sustragă responsabilității pentru perturbarea exporturilor prin conducta Kirkuk-Ceyhan, potrivit unei decizii pe care a luat-o după ce Camera Internațională de Comerț a emis o hotărâre de amendare cu 1,5 miliarde de dolari pe motiv că a exportat petrol din Kurdistanul irakian fără aprobarea Bagdadului.

Dar acuzația sa împotriva Iranului scoate la iveală intrarea Ankarei într-o luptă mai largă împotriva Teheranului pentru influență în interiorul Irakului, care nu exclude regiunile din sudul țării, principala patrie a șiiților irakieni, unde iranienii se bucură de o influență largă, susținută de forțele politice șiite și de facțiuni armate.

Turcia speră să obțină acces în acele zone care dețin principalele surse de petrol irakian prin intermediul portalului de dezvoltare, așa cum arată mișcările ambasadorului turc și ale oamenilor de afaceri turci în provinciile sudice ale Irakului.

Șeful Centrului de Cercetare pentru Politică și Strategie Energetică din Turcia, Ozkuhan Akiner, a acuzat Iranul că a obstrucționat repornirea conductei Kirkuk-Ceyhan într-un efort de a transporta petrolul din nordul Irakului cu cisterne către stațiile și rafinăriile sale, confirmând disponibilitatea Ankarei de a reexporta țițeiul irakian prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

Această acuzație a fost însoțită de anunțul că oficialii din sectorul petrolier ai guvernului irakian s-au întâlnit pentru prima dată cu reprezentanții Asociației Industriei Petrolului din Kurdistan, Epicor, pentru a discuta despre reluarea exporturilor prin linia Kirkuk-Ceyhan.

Turcia a încetat să mai exporte petrol din nordul Irakului prin teritoriul său în martie, invocând obstacole tehnice rezultate din cutremurul care a lovit regiunile sale la începutul acestui an. Ministrul turc al Energiei a declarat în octombrie că conducta este gata de export, dar înalți oficiali irakieni din sectorul petrolier au afirmat că autoritățile irakiene nu au primit nicio notificare oficială din partea Turciei cu privire la pregătirea conductei.

Akiner a declarat în timpul unui program difuzat la televiziunea kurdă irakiană Rudaw TV: "Problemele politice afectează deciziile economice și până acum Irakul nu a avut o poziție clară cu privire la reluarea exportului de petrol din regiunea Kurdistan, în timp ce Turcia este pregătită pentru asta".

 

Iranul vrea scoaterea Turciei din traseul petrolului

 

În ceea ce privește un posibil rol al Iranului în perturbarea repornirii conductei, expertul turc în energie a spus: "Interesul Iranului constă în a nu exporta petrolul regiunii Kurdistan în străinătate prin Turcia". Lucrează de mult timp pentru a-l transporta prin cisterne către rafinăriile și stațiile sale", adăugând: "Guvernul regional a făcut investiții ample, dar Iranul vrea să obțină petrol și nu vrea ca regiunea să fie martoră la investiții".

Akiner a descris căutarea unei alternative la Turcia pentru exportul petrolului irakian drept o "conspirație", considerând că "singura modalitate fără probleme de a exporta petrol irakian este portul Ceyhan", avertizând că exportul prin Liban, Siria sau Iordania comportă riscuri mari din cauza lipsei de securitate cauzate de  tensiunile din regiune.

Cuvintele șefului Centrului de Cercetare Turc confirmă ceea ce se discută în cercurile politice și economice irakiene despre existența ambițiilor Turciei pentru petrolul irakian, dar nici acuzațiile pe care le conține împotriva Iranului nu sunt lipsite de fapte cu privire la utilizarea de către Teheran a aliaților săi din Irak în furtul și contrabanda cu petrol și derivate ale acestuia.

În aprilie, un oficial iranian a dezvăluit din greșeală volumul de derivate petroliere introduse zilnic ilegal din Irak în țara sa. Muhammad Heydari, un oficial local din orașul Qasr Shirin din provincia Kermanshah, vestul Iranului, vorbea la acea vreme pentru Agenția Fars iraniană despre activitatea comercială la punctele de trecere a frontierei dintre țara sa și Irak, când a menționat în mod întâmplător intrarea a peste 300 de camioane încărcate cu combustibil din regiunea Kurdistanului irakian în Iran în fiecare zi.

Șocul a fost agravat de numărul mare, dat fiind că o mare parte din derivatele de contrabandă nu sunt produse în Irak, ci mai degrabă importate din străinătate, cu o parte din veniturile din vânzarea țițeiului. Pe de altă parte, Turcia aspiră să obțină o parte din bogăția petrolieră irakiană, pe care o obține în realitate prin exportul de petrol din Kurdistanul irakian prin linia Kirkuk-Ceyhan în afara autorității companiei guvernamentale SOMO, care este autorizată legal să exporte petrolul irakian.

 

Turcia intervine “legitim” în Kirkuk

 

Acest lucru nu a împiedicat Turcia să intre ca un concurent serios pentru influența în guvernoratul Kirkuk, bogat în petrol, profitând de conflictul intens din interiorul guvernoratului dintre mai multe componente etnice și naționale, inclusiv componenta kurdă, care cere anexarea provinciei la regiunea sa, și componenta turkmenă, asupra căreia Ankara încearcă să-și exercite o tutelă cu scopul de a o folosi pentru a găsi un punct de sprijin în Kirkuk.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu ezită să intervină în acest conflict intern irakian, susținând că țara sa are drepturi istorice în regiunile irakiene. Anterior, el s-a adresat liderului kurd irakian, Masoud Barzani, spunând: "Unde ai dreptul să spui că Kirkuk este al meu?"." Ai o istorie în Kirkuk? Ce faci acolo când știi foarte bine cine merită cel mai mult Kirkuk?".

Departe de regiunile din nordul Irakului apropiate granițelor sale, ambițiile Turciei de a concura pentru influență în Irak se extind și în regiunile din sudul țării, unde influența iraniană este concentrată din motive religioase și sectare. Ankara încearcă să exploateze lipsa de dezvoltare din aceste zone, care s-a transformat într-o cerere populară și într-un slogan ridicat în protestele populare masive care au avut loc în ultimii ani.

Ambițiile turcești au fost evidente într-o vizită efectuată de ambasadorul turc în Irak, Ali Riza Gunay, însoțit de o delegație de oameni de afaceri și investitori turci, la începutul acestei săptămâni, în guvernoratele Najaf și Karbala, la sud de capitala irakiană, Bagdad. În timp ce era în Najaf, acesta a postat pe platforma X: "Suntem în postura de membri ai familiei în compania oamenilor de afaceri. Companiile noastre sunt pregătite să sprijine dezvoltarea Najafului".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel