Irak: Soldaţii americani, vizaţi de un atac cu rachete. Sistemul C-RAM a intrat în acţiune

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sistemul de apărare antirachetă american C-RAM
sistemul de apărare antirachetă american C-RAM

O rachetă a căzut în cursul nopţii de duminică spre luni în apropierea aeroportului din Bagdad, unde sunt desfăşuraţi soldaţi americani, al doilea atac în 24 de ore împotriva intereselor americane, a făcut cunoscut pentru agenţia France Presse un responsabil al serviciilor de securitate irakiene.

O rachetă Katyusha a fost trasă în direcţia aeroportul internațional din Bagdad, duminică seara, în apropierea locului în care trupele și diplomații americani sunt desfăşuraţi. Armata, care a raportat 34 de atacuri împotriva intereselor americane din Irak de la începutul lui octombrie, a dezminţit însă luni dimineaţă că o rachetă a fost trasă în cursul nopţii, potrivit Agerpres.

Sursa din cadrul serviciilor de securitate a precizat că racheta a aterizat fără să explodeze când a atins solul.

Aceste tiruri sunt atribuite de obicei grupărilor proiraniene, dar nu au fost revendicate niciodată de facţiuni cunoscute. Ele au fost reluate în timp ce duminică la Bagdad au avut loc mai multe explozii puternice.

Potrvit Fox News, acest atac cu rachetă este cel de-al șaptelea atac îndreptat, în mai puțin de o lună, în direcţia trupelor americane din apropierea aeroportul internațional din Bagdad

Atacurile frecvente împotriva forțelor americane și ale coaliției internaţionale au determinat, recent, armata americană să implementeze sistemul C-RAM [Counter rocket, artillery, and mortar] - care poate trage 3.000 de runde de 20 mm într-un minut. În prezent sistemul C-RAM protejează Green Zone, perimetrul în care se afla şi Ambasada SUA din Irak.

Sistemul C-RAM protejează de mai mulți ani trupele americane din bazele militare din Irak 

Duminică dimineață, sistemul american C-RAM a doborât pentru prima dată o rachetă Katyusha de când a fost dislocată în capitala Irakului, potrivit oficialilor americani, citaţi de Fox News. Desfășurarea sistemului C-RAM a avut loc în urma consultărilor cu guvernul irakian, mai precizează sursa citată. C-RAM este versiunea terestră a sistemului CWIS pe care navele de război americane îl folosesc de zeci de ani.

Potrivit unui ofiţer cu rang înalt irakian, atacul din noaptea anterioară a vizat dispozitivul C-RAM, conceput pentru interceptarea rachetelor, instalat în prezent în apropierea ambasadei americane la Bagdad.

Rampe de lansare şi rachete îndreptate spre o bază unde se află soldaţi americani la nord de Bagdad au fost, de asemenea, sechestrate în momentul atacului contra ambasadei.

Aceste noi atacuri sunt văzute ca o provocare la adresa guvernului condus de Moustafa al-Kazimi, considerat apropiat Washingtonului - marele duşman al Teheranului -, şi intervin în perspectiva vizitei în Statele Unite a premierului irakian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel