Irak, lovitură aeriană împotriva ISIS în Siria

Darius Muresan / 07 iun 2018 / 14:05
bombardament siria
bombardament siria

Irakul a întreprins joi o lovitură aeriană împotriva unei poziţii a grupării Stat Islamic (SI) în Siria vecină, a anunţat armata irakiană, citată de Reuters. 

Avioane F-16 au distrus o clădire folosită de către membri ai conducerii grupării sunnite ultraradicale, a precizat armata într-un comunicat. 

Gruparea Stat Islamic, care ocupa cândva o treime din teritoriul Irakului, a fost învinsă în general în ţară, dar reprezintă încă o ameninţare de-a lungul graniţei sale cu Siria. 

''Avioane F-16 au bombardat în această dimineaţă aşa-numitul centru de comandă şi control unde de aflau lideri şi combatanţi ai bandei teroriste Daesh (Statul Islamic) în Hajin, pe teritoriul sirian'', se afirmă în comunicat. 

Forţa aeriană irakiană a întreprins mai multe lovituri aeriene împotriva grupării Stat Islamic începând de anul trecut, cu aprobarea guvernului sirian al lui Bashar Al-Assad şi a coaliţiei internaţionale sub comandament american care luptă împotriva organizaţiei jihadiste. 

Irak, relații bune cu Iran și Siria

Irakul are relaţii bune cu Iran şi Siria, principalii susţinători ai lui Al-Assad în războiul civil sirian, în timp ce beneficiază şi de sprijin puternic din partea coaliţiei. 

Premierul irakian Haider Al-Abadi a declarat victoria finală împotriva Statului Islamic în decembrie 2017, dar gruparea extremistă acţionează însă din enclave situate la graniţa cu Siria şi a continuat să întindă ambuscade, să comită asasinate şi atacuri cu bombe în Irak. 

Statul Islamic a recurs la tactici de gherilă de când şi-a abandonat obiectivul de a stăpâni un teritoriu şi de a înfiinţa un califat în zone din Irak şi Siria. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy