Ipoteticul scenariul NATO de cucerire a Kaliningradului inflamează presa din Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:

În decembrie 2020, Centru pentru Analize Navale a publicat un amplu material de analiză în care autorul, Konrad Muzika, efectuând o evaluare aprofundată a Regiunii Militare Vest a Rusiei, face cunoscut și scenariul unei posibile lovituri preventive a Alianței Nord-Atlantice împotriva regiunii ruse Kaliningrad, cu scopul de a asigura „securitatea țărilor baltice”.

În cadrul scenariului, un rol semnificativ este atribuit armatei poloneze, care trebuie să neutralizeze rachetele balistice Iskander rusești pentru a împiedica Moscova să ducă un „război nuclear limitat”. Pentru a le distruge, se propune utilizarea experienței de eliminare a lansatoarelor R-17 în timpul războiului din Golf.

Scopul principal al loviturii-surpriză este neutralizarea sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf din regiune, distrugerea Flotei ruse din Marea Baltică și înfrângerea grupării de trupe ruse din Kaliningrad.

Neutralizarea apărării antiaeriene este considerată misiune prioritară, deoarece sistemele de apărare aeriană S-400 reprezintă un obstacol cheie în cucerirea regiunii Kaliningrad, acoperind cea mai mare parte a spațiului aerian al Poloniei și amenințând asigurarea oricărui sprijin aerian al NATO.

Până în prezent, analiștii NATO nu au o soluție clară la această „problemă”, însă, potrivit autorului, Forțele Aeriene Poloneze „lucrează la aceasta”. Ca variantă de soluție este propunsă utilizarea lansatoarelor multiple de rachete WR-40 Langusta combinată cu folosirea dronelor pentru asigurarea recunoașterii și marcării țintelor.

După distrugerea apărării antiaeriene și antirachetă, gruparea de forțe aliată concentrată în zona frontierei ruse va porni ofensiva terestră pentru cucerirea regiunii Kaliningrad, având de parcurs “o zonă dens împădurită și plină de lacuri”.

Factorii favorizanți pentru „victoria NATO” într-un posibil astfel de conflict sunt considerați „viteza și surprinderea”.

În același timp, fără a fi oferite detalii, se estimează că extinderea conflictului local la o scară mai largă este „extrem de puțin probabilă”.

Așa cum era de aștepta, în presa rusă au apărut imediat reacții legate de materialul de analiză, acesta fiind într-o primă fază considerat “o idioțenie”.

Agenția de presă RIA Novosti a publicat în acest sens punctul de vedere exprimat de, Viktor Murahovski, redactor-șef al revistei “Arsenalul Patriei”, considerat expert militar. Printre altele, se atrage atenția că experții militari NATO “din anumite motive” se înșeală când consideră că, după ce ar pierde regiunea Kaliningrad, Rusia ar putea accepta acest lucru și va aștepta ca forțele NATO să atace mai departe Sankt Petersburgul.

De asemenea, în presa rusă se mai apreciază că Alianța are planuri similare și pentru Crimeea, dovadă fiind activitatea sporită pe care o desfășoară în ultima perioadă în regiunea Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel