Ipocrizia Moscovei: În discursul de Ziua Victoriei, Putin se revoltă împotriva "distorsionării" istoriei şi acuză statele occidentale că alimentează conflictele regionale

DefenseRomania Team |
Data publicării:
În prezent, la Moscova are loc Parada Victoriei. Este frig, parada a început pe ninsoare, iar comentatorii spun că ultima dată când o astfel de vreme a fost văzută la Moscova pe 9 mai a fost acum 79 de ani. Ei spun că este un semn. Sursa foto: Media rusă
În prezent, la Moscova are loc Parada Victoriei. Este frig, parada a început pe ninsoare, iar comentatorii spun că ultima dată când o astfel de vreme a fost văzută la Moscova pe 9 mai a fost acum 79 de ani. Ei spun că este un semn. Sursa foto: Media rusă

Președintele rus Vladimir Putin a ținut joi un discurs sfidător în care a criticat Ucraina și aliații săi occidentali pentru presupusele lor încercări de a "denatura" istoria și de a alimenta conflictele regionale, în timp ce a participat la o paradă militară în Piața Roșie pentru a marca Ziua Victoriei. 

,,Astăzi vedem cum încearcă să denatureze adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial. Se interferează cu cei care sunt obișnuiți să își construiască politica lor în esență colonială bazată pe ipocrizie și minciuni", a declarat Putin în fața invitaților și militarilor adunați, potrivit The Moscow Times.

,,Revanșismul, abuzul de istorie și încercarea de a justifica actualii adepți ai nazismului fac parte dintr-o politică generală a elitelor occidentale de a alimenta noi conflicte regionale", a spus el, părând să se refere la autoritățile de la Kiev, pe care oficialii ruși, inclusiv Putin, le acuză în mod regulat că au opinii neonaziste.

Kremlinul a folosit în mod tradițional Ziua Victoriei pentru evenimente bombastice care promovează unitatea patriotică și prezintă puterea militară a Rusiei.

Dar în unele părți ale Rusiei, inclusiv în regiunile vestice Kursk și Pskov, paradele pentru a marca cea de-a 79-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra nazismului au fost anulate din cauza preocupărilor legate de siguranță pe fondul războiului din Ucraina vecină.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat că aproximativ 9.000 de militari și 61 de echipamente militare, inclusiv sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars și sistemul de rachete sol-aer S-400, au participat la parada militară din Piața Roșie.

Spre deosebire de celebrările de anul trecut, care au fost reduse, parada din capitala rusă a inclus tradiționalul survol al avioanelor cu reacție ale forțelor aeriene, care au pictat cerul cu culorile drapelului rusesc.

Lui Putin i s-au alăturat în Piața Roșie șase lideri ai fostelor republici sovietice: președintele belarus Alexandr Lukașenko, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, președintele kârgâzstanului Sadyr Japarov, președintele tadjik Emomali Rahmon, liderul uzbec Shavkat Mirziyoyev și președintele turkmen Serdar Berdimuhamedow.

La fel, au fost prezenți și liderii din Cuba, Laos și Guineea-Bissau.

Într-un gest de înaltă ținută, premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a lipsit de la eveniment pe fondul unei dispute cu Moscova, deși se afla în capitala rusă miercuri seara pentru un summit regional.

Aflat în fața veteranilor militari, Putin a ținut un discurs care, la fel ca cel ținut la evenimentul din Piața Roșie de anul trecut, a făcut o confuzie între actualul război din Ucraina și victoria Uniunii Sovietice asupra nazismului din 1945.

,,Sărbătorim Ziua Victoriei pe fundalul operațiunii militare speciale", a declarat Putin, folosind termenul preferat de Kremlin pentru invazia la scară largă a Ucrainei.

Discursul de Ziua Victoriei vine în contextul în care forțele invadatoare rusești continuă să obțină câștiguri teritoriale treptate în estul Ucrainei, revendicând mai multe sate ucrainene doar în ultima săptămână.

''Vechiul șef al Kremlinului'', Vladimir Putin, care a fost învestit pentru a cincea oară în funcția de președinte la începutul acestei săptămâni, a repetat, de asemenea, avertismentele că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare împotriva adversarilor săi dacă se simte amenințată din punct de vedere existențial.

"Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în același timp, nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt mereu în alertă", a declarat Putin.

La începutul acestei săptămâni, Putin a ordonat armatei ruse să organizeze exerciții cu arme nucleare ca răspuns la ceea ce Moscova numește "provocări" occidentale.

Președintele rus a încheiat discursul de joi reluând apelurile anterioare la unitate națională în contextul războiului în curs împotriva Ucrainei și al izolării de Occident.

"Ziua Victoriei unește toate generațiile. Mergem înainte pe baza tradițiilor noastre vechi și suntem încrezători că împreună vom asigura un viitor liber și sigur pentru Rusia, poporul nostru unit", a spus Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel