Într-un moment rar, Iranul vorbește deschis despre programul nuclear. Ridicarea sancțiunilor sau bombe atomice

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O declarație rarisimă a Iranul a fost făcută de Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informațiilor, care admite că dacă nu sunt anulate sancțiunile împotriva Teheranului, țara sa va demara un program nuclear militar.

Iranul nu deține în prezent un program nuclear militar oficial, dar acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Avertismentul îi aparține lui Mahmoud Alavi, ministrul Informațiilor. Potrivit AFP, acesta a dat asigurări că programul nuclear al Iranului este unul „pașnic”.

„Programul nostru nuclear este unul pașnic”, a precizat Alavi, care a invocat fatwa. Fatwa este un decret islamic emis de liderul suprem prin care sunt interzise armele nucleare. Alavi a mai subliniat că dacă Occidentul împinge Teheranul în direcția dezvoltării armelor nucleare, atunci vina nu va mai aparține țării sale.

Decretul islamic fatwa a fost emis în anii 1990 de ayatollahul Ali Khamenei.

Declarațiile înaltului diplomat iranian reprezintă un moment foarte rar în care un oficial al Teheranului vorbește atât de deschis despre programul nuclear al Iranului.

În vârstă de 81 de ani, Khamenei a cerut SUA să ridice sancțiunile impuse Iranului. El a precizat că țara sa a luat decizia „finală și ireversibilă” de a reveni la respectarea acordului nuclear semnat în 2015 cu Administrația Obama în cazul în care Washingtonul anulează sancțiunile.

 

Acordul istoric cu Iranul, foarte criticat de Israel care ar fi dispus să atace Teheranul

 

În 2018, președintele Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

„Regimul iranian este primul sponsor de stat al terorismului. Exportă rachete periculoase, alimentează conflicte în întreg Orientul Mijlociu şi sprijină agenţi terorişti şi miliţii cum ar fi Hezbollah, Hamas, talibanii şi al-Qaida”, declara Trump în urmă cu trei ani, în momentul în care anunța ruperea istorică a acordului cu Iranul.

Preşedintele Joe Biden, care a preluat mandatul luna trecută, a declarat că după ce Iranul se va întoarce la respectarea strictă a prevederilor pactului nuclear din 2015, Washingtonul va proceda în mod similar şi va utiliza acest acord drept bază pentru un cadru mai larg de reglementare care ar putea restricţiona dezvoltarea sistemelor de rachete şi activităţile regionale ale Teheranului.

Biden a fost unul din artizanii acordului cu Iranul semnat în 2015, când era vicepreședintele lui Barack Obama.

CITEȘTE ȘI: Israel vs Iran - scenariul unei posibile confruntări militare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel