Interes major pentru fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse. Nava este atent monitorizată de navele statelor NATO

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord, care a plecat, pe 04.01.2023, într-un marș de lungă durată din Baza Navală Severomorsk din Regiunea Murmansk, se deplasează către Marea Mediterană, aflându-se în apropierea coastelor Norvegiei.

Așa cum era de așteptat, marșul fregatei rusești a atras atenția în principal armatelor din statele membre NATO, în primul rând din cauza prezenței la bordul acesteia a noilor rachete hipersonice de tip Zircon.

Astfel, la numai două zile de la plecarea navei din zona arctică pe rețelele de socializare au apărut primele fotografii ale acesteia făcute de la bordul unui avion de patrulare P-3 Orion, cel mai probabil din compunerea Forțelor Navale ale Norvegiei.

În același timp, deși nava de luptă a Flotei de Nord nu poate fi monitorizată în timp real prin sistemul internațional MarineTraffic, poziția acesteia este stabilită în funcție de petrolierul Kama, care escortează fregata.

Din fotografiile postate pe Internet rezultă faptul că nava poartă inscripția "Z", specifică tehnicii militare participante la războiul de pe teritoriul Ucrainei. În acest context, se poate aprecia că partea rusă leagă într-un fel misiunea navei de invazia rusă în Ucraina.  

Potrivit ultimelor informații provenite din surse occidentale, se pare că fregata Amiral Gorshkov va conduce escadra rusă din estul Mării Mediterane pentru aproximativ un an de zile. Aceasta va înlocui, probabil, fregata similară Amiral Kasatonov (Proiect 22350) din cadrul Flotei de Nord, care se află în regiune de la începutul anului 2022.

Probabil că, Federația Rusă va menține permanent în Marea Mediterană cel puțin o platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon. Acest model a fost implementat în ultimii ani, când, în baza unei solicitări a președintelui rus, Vladimir Putin, în regiune s-a aflat cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Astfel, la intervale de aproximativ trei luni, s-au rotit în misiune cele trei fregate Proiect 11356 ale Flotei ruse din Marea Neagră (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov). Începând din luna februarie 2022, rotirea celor trei nave nu a mai fost posibilă, din cauza faptului că Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră pentru navele de luptă, în baza Convenției de la Montreux din anul 1936. Ca urmare a acestei situații, în estul Mării Mediterane continuă să se afle în misiune fregata Amiral Grigorovici, prezentă în zonă la momentul închiderii strâmtorilor. Cel mai probabil, partea rusă efectuează, la un anumit interval de timp, rotirea echipajului navei.

Cu toate că, în prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun numai de o singură navă purtătoare de rachete hipersonice Zircon, respectiv fregata Amiral Gorshkov, acest lucru se va schimba în perioada următoare, fapt ce va permite menținerea unei prezențe permanente în estul Mării Mediterane a cel puțin unei platforme de acest gen.

Trebuie precizat faptul că cea de-a treia fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, se află în teste pe mare și urmează să fie livrată în lunile următoare Flotei de Nord. Aceasta va fi prima platformă dotată de la început cu noile rachete hipersonice Zircon. Probabil că nava ar putea înlocui fregata Amiral Gorshkov în Marea Mediterană, la începutul anului 2024.

De asemenea, până la sfârșitul anului 2023, cea de-a patra fregată Proiect 22350, Amiral Isakov, ar trebui să fie livrată Flotei de Nord.

Nu în ultimul rând, la revenirea din misiunea îndeplinită în Marea Mediterană, fregata Amiral Kasatonov ar putea fi adaptată pentru întrebuințarea rachetelor hipersonice Zircon. Nu este exclus ca nava să se oprească în Marea Baltică și să fie supusă unui proces de restabilire a capabilităților tehnice la unul dintre șantierele navale din regiune, așa cum s-a întâmplat în acest an și cu fregata Amiral Gorshkov.

Fregatele Proiect 22350 dispun de câte două instalații de lansare de tip 3S14 ale complexului de rachete Kalibr-NK, cu câte opt celule fiecare. Acestea asigură păstrarea și lansarea a 16 rachete de croazieră de tip 3M14 Kalibr, 3M55 Onyks sau PJ-10 BrahMos. Cu modificări minore, complexul poate întrebuința și rachetele hipersonice 3M22 Zircon, introduse recent în dotarea Forțelor Navale.

Începând cu cea de-a cincea fregată din cadrul proiectului, Amiral Amelko, a cărei introducere în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific este planificată pentru sfârșitul anului 2024, numărul instalațiilor de lansare de la bordul navelor va fi crescut de la două la patru, ceea ce înseamnă că acestea vor putea să poarte 32 de rachete hipersonice sau de croazieră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel