Întâlnirea G20 din Argentina va fi extrem de tensionată

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Acum 20 de ani, atunci când conducătorii celor mai industrializate țări ale lumii au acceptat lărgirea formatului de la G7 la G20, Berlinul era prima capitală aleasă pentru a fi gazda evenimentului. Trecând prin diferite capitale ale lumii, printre care şi Beijing, două decenii după, observăm că formatul de discuții este mai divizat ca oricând.

Pe 30 Noiembrie începe la Buenos Aires, în Argentina, unul dintre cele mai așteptate întâlniri G20. Discuțiile principale se vor referi la războiul comercial pe care administrația Trump l-a declanșat, în special cu UE şi cu China,  precum şi mai vechea marotă  progresistă a încălzirii globale. Ambele subiecte sunt extrem de contencioase pentru participanții din Argentina.

După eșecul întâlnirii ASEAN de acum câteva zile, unde președintele Xi al Chinei şi vicepreședintele Pence al SUA au blocat practic agenda prin două cuvântări succesiv contondente şi pline de reproșuri, Europa dorește un limbaj comun cu Asia despre încălzirea globală. Exact subiectul pe care, tocmai ieri, în pregătirea summitului, Trump l-a ironizat cum numai el ştie să o facă. Ziua curcanului din acest an  (The Thanksgiving Day) tocmai fusese declarată ca fiind cea mai friguroasă din ultimii 120 de ani, americanii fiind uluiți de zăpada şi frigul care se instalaseră peste jumătate din continent, având ninsoare până şi în California cea permanent însorită. Canada, cu toate țigările legalizate cu marijuana, nu se mai poate încălzi de aproape o lună.

Experții în asemenea evenimente prevăd o clară luptă între cele trei poluri de dezvoltare, SUA, Europa şi Asia. Pentru a câştiga bunăvoința europeană, China va propune o formulă de compromis asupra limbajului extrem de dur şi anti dezvoltare folosit de talibanii europeni ai teoriei încălzirii globale. Că această nouă teologie politică este uneori folosită de către puterile economice europene să încetinească dezvoltarea economică a celorlalți actori internaționali, în special cei din Asia, nu mai este un secret pentru nimeni.

Ca să reducă răceala dintre cele două supra puteri, China şi SUA, aflate în mijlocul unui conflict major pe tema taxelor comerciale şi furtului de tehnologie, președintele Xi va încerca o apropiere de limbajul european pe temele climatice, tocmai pentru a pune presiune pe administrația americană. O astfel de politică chineză alternativă poate fi ușor demontata de către SUA, dar ne arată cum China va folosi Europa pentru a regla tensiunile comerciale internaționale.

În Argentina, la întâlnirea G20, Europa este cel mai interesat actor în războiul comercial cu SUA, un astfel de război fiind practic nimicitor pentru Franța şi Germania. Pentru că nu trebuie să ne mințim singuri, trebuie înțeles faptul că în materie de ideologie şi propagandă neo-marxistă aceste două puteri europene sunt de neclintit, pe când în materie de economie, orice schimbare brutală a jocului economic mondial le poate dezechilibra sistemele economice bazate pe export şi imperialism economic clasic.

Mai ales că procesul Brexit este la final, în aceste zile, practic se negociază documentul final al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar subiectele fierbinți ale taxelor vamale, liberului schimb de mărfuri şi reglementărilor bancare nu au fost de loc rezolvate. G20 va avea loc exact la puțin timp după închiderea negocierilor despre Brexit şi leaderii lumii vor încerca să găsească alternative viabile la lovitură economică pe care această ieșire o va administra.

Desigur că limbajul diplomatic practicat de către G20 va ascunde multe capcane. Cea mai importantă este tocmai inducerea în eroare  a opiniei public mondiale că în Argentina, conducătorii lumii vor asigura pacea globală sau o climă sănătoasă. O propagandă mincinoasă şi perfect marxistă care va acoperi marile rupturi de interese şi de strategii ale diverșilor participanți. La Buenos Aires vor participa, între alții, președintele turc Erdogan şi prințul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed Bin Salman. Tensiunile prezenței celor doi principali actori ai dramei Khashoggi se va repercuta asupra întregii întâlniri. În special, acum când Trump a refuzat sacrificarea saudianul pe altarul moralității europene, în favoarea Turciei. Sigur, raisul turc va încerca să dea o palmă ambilor aliați, tocmai pentru că joacă rolul înţeleptului din 1001 de nopţi.

Tensiunile dintre cei doi aliați orientali  ai SUA vor fi extrem de importante, mai ales că participă la un joc mondial format din mai multe registre de interese. Saudianul are acum şansa de a arăta lumii că este puternic şi solid ancorat în regatul său, iar că pe plan internațional, crima de la Istanbul nu a afectat strategia americană de ansamblu. Surse DefenseRomania prevăd şi o apropiere a prințului Salman de președintele rus Putin. O astfel de apropiere confirmată va arăta că SUA au învățat rapid să scurtcircuiteze, la nevoie, Turcia prin folosirea altor alianțe zonale. Prețul petrolului a scăzut iar tendința este să rămână echilibrat pentru a răspunde necesarului bugetar atât al Rusiei cât şi al Arabiei Saudite, în timp ce sancțiunile economice împotriva Iranului mușcă adânc din economia persană. Aceste argumente americane vor fi foarte puternice în determinarea cu care şi alți actori asiatici vor acționa la această întâlnire.

La G20,  geopolitica petrolului va fi deci foarte bine reprezentată şi va oferi alternative eficiente președintelui american de a contracara politica europeană. Pe fundalul unei stări sociale franceze alarmant de deteriorate, cu un Macron inapt să vorbească poporului său, emitent al unor decrete semi-monarhice şi dând lecții de politică progresistă unei lumii care privește uluită degradarea la care a ajuns această putere europeană, tocmai prezența artizanilor geopoliticii petroliere va putea să convingă Germania că drumul ales de birocratia europeană va produce dificultăți sociale enorme.  Probabil că şi Macron, cu stilul lui bombastic şi gol va dori să dea o lovitură de imagine pentru pentru arăta francezilor, care îl disprețuiesc profund, cât de important este el. Un G20 care va trebui să fie urmărit atent şi disecat cu penseta, căci în detaliile textuale şi rictusul diferiților conducători  prezenți va sta traducerea exactă a tensiunii mondiale care pare a domina timpul actual.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel