Întâlnirea celor trei lumi abrahamice

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Abu Dhabi, capital Emiratelor Unite Arabe (UAE) a fost martora unui eveniment unic și istoric. Primul Papă și reprezentant al lui Isus pe pământ, rege absolutist al Vaticanului, Francis, a aterizat acum câteva ore, pe pământ arab. Primirea fastuoasă și caldă a Sfântului Părinte a fost asigurată de către Prințul de Coroană (moștenitor al tronului) Mohammed bin Zayed al Nahyan. Copilul care i-a urât bun venit a făcut-o într-o spaniolă perfectă, ceea ace a atras admirația papei, exprimată public.

Cu ocazia vizitei papale, UAE reușește o dublă lovitură. Una de imagine internațională, unică prin dimensiunea să sacrală şi interconfesională și una politică, prin câștigarea unui ascendent religios în propriu său spațiu de dialog confesional. Dacă prin această vizită, ambele entități, atât cea papală cât și cea regală a UAE reușesc primatul exclusivității, iată că în interiorul lumii arabe, dialogul interconfesional și gestul de deschidere al Emiratelor față de lume este unul care se aude clar și răspicat.

UAE a reușit să surprindă enorm țările arabe, în special Arabia Saudită, partenerul senior din zonă

Prin declararea lunii Februarie a lună a toleranței religioase, UAE deschide evenimentul cu vizita Papei. Mai mult, în mod distinct și fără echivoc, UAE este singura țară arabă care are un minister al toleranței, asumându-și politic riscul presupus de această deschidere. Scopul intern este acela de a asigura o complete conducere a complexului dialog cu lumea dar și pentru menținerea caracterului său religios unic și al unei monarhii absolutiste.

Vizita Papei este prilejuită și de participarea Sanctității sale la conferința internațională ecumenică despre fraternitatea umană.  Conferința este condusă de către consiliul înțelepților din UAE și este un dialog teologic imaginat de nimeni altul decât Marele Imam egiptean Sheikh Ahmed el-Tayeb, rectorul de la Al-Azhar, locul de unde, de 1000 de ani, musulmanii sunniţi își extrag educația teologică. Al-Azhar este recunoscut ca un loc al marilor întrebări, care își așteaptă marile răspunsuri, oferind moderație în loc de extremism și înțelepciune în loc de furie.

Parte a unui program amplu de redefinire a relațiilor complexe dintre shia și suniți, dar și dintre musulmani și diversitatea religioasă a lumii, această vizită papală vine să cimenteze, simbolic, deschiderea interconfesională pentru care UAE a uimit, în ultimii ani. UAE este cămin și casă pentru 200 de naționalități diferite, locul unde au fost construite deja 40 de biserici și deschise aproape 70 de ministere creștine, alături de temple sikh și budiste, care își oferă spațiul pentru practicarea altor credințe. Anul trecut, primul ministru indian Narendra Modi a inaugurat primul templu Hindu pe pământ arab. Ceea ce a impus UAE ca nou palier de dialog interconfesional a fost prezența vibrantă și dezvoltarea unei comunități evreiești unice. În linia istorică a marilor întâlniri dintre lumile abrahamice, alături de creștini, musulmanii și evreii, astăzi se află în UAE sub același acoperământ al marilor dialoguri spiritual și culturale. Vizita Papei Francis se înscrie în acest arc al timpului modern, unde se întâlnesc marile case ale Domnului.

Dar nu numai deschiderea și toleranța religioasă este subiectul conferinței din UAE, dar și confirmarea unor politici pe cât de subtile pe atât de masive a UAE, în tandem cu Arabia Saudită. În primul rând, cele două monarhii partenere doresc reducerea influenței marilor școli musulmane radicale care stau la baza mișcărilor revoluționare islamice, cum ar fi Frații Musulmani, ISIS sau altele. O dislocare a narativului extremist religios, antisemit, anti creștin și anti monarhist, o dezavuare a caracterului insurecțional promovat de către Qatar și alte țări arabe, în special în Palestina și Yemen, poate reprezenta un avantaj geostrategic regional și global imens pentru cine conduce acest proces.

Pe un alt palier, strategic de data aceasta, asumarea deschiderii interconfesionale din UAE cât și succesul său va duce la o reducere semnificativă a influenței neo-otomane a raisului Erdogan, care își dorește reafirmarea islamului otoman, imperial și politic în arealul arab. O dezechilibrare religioasă, adăugată unei profunde mutații religioase în spațiul Palestinian, va readuce Arabia Saudită în prim planul jocul strategic american și chinez. 

Acest plan al acțiunii globale îl urmăresc coerent și extrem de solid cele două monarhii arabe. MBS, sauditul și MBZ, emiratezul consolidează o influență istorică, care vă depășii ca deschidere marile perioade istorice de înflorire a islamului. Prezența papei confirmă astfel importanța crucială a mișcărilor din UAE, creuzet al unor și mai ample modificări de ADN regional, culturale, politice și religioase care vor avea loc în lumea arabă.

Căci între Ierusalim, cheia strategiei americane a secolului XXI și drumul mătăsii, cheia globalismului chinez, albul imaculat al sfintelor moschei va asigura locul de interacțiune și model de păstrare a prestigiului celor două case regale arabe. Dacă istoria va îngădui acest curaj, numai viitorul ne va spune.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel