Justiția americană a hotârât că fostul șef al contrainformațiilor din FBI a lucrat pentru un oligarh rus

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
FBI / Daniel Lobo, flickr
FBI / Daniel Lobo, flickr

Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.

Judecătorul Tribunalului Districtual Manhattan Jennifer Rearden a anunțat că va permite avocaților apărării McGonigal să își prezinte poziția înainte de a-și condamna oficial clientul, scrie CNN.

Ministerul de Justiție al SUA a cerut cinci ani de închisoare și 200.000 de dolari în amenzi pentru McGonigal, justificându-l prin faptul că“și-a trădat țara și a manipulat sistemul de sancțiuni, care are o importanță fundamentală pentru siguranța sa" – raportată de CBS News.

McGonigal a a pledat vinovat în august și a recunoscut că a lucrat pentru un oligarh rus pentru a-și investiga rivalul de afaceri și, de asemenea, l-a ajutat să spele bani.

 

Ce făcea McGonigal?

 

McGonigal a încercat să-l ajute pe Deripaska să scape de lista sancțiunilor impuse oligarhilor ruși de SUA. Mai mult decât atât, potrivit propriei sale mărturii, McGonigal a acceptat bani pentru a-l ajuta pe Deripaska să colecteze informații ofensatoare despre rivalul său Vladimir Potanin.

În timp ce negocia să predea aceste informații pentru 3 milioane de dolari în noiembrie 2021, FBI i-a confiscat telefonul și a pus capăt cooperării lui McGonigal cu Deripaska.

McGonigal a fost arestat în ianuarie. Departamentul de Justiție al SUA a informat apoi că fostul ofițer FBI, după ce s-a retras din serviciu, a acționat împreună cu un fost diplomat rus și american naturalizat, Serghei Șestakov.

McGonigal a lucrat la FBI din 1996, gestionând dosare precum Crima organizată rusă și activitățile serviciilor rusești. Deripaska a fost supus sancțiunilor americane din 2018 din cauza legăturilor sale cu ocuparea Crimeei de către Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel