INS Arihant, submarin nuclear. India a efectuat prima ”patrulare de descurajare”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
INS Arihant
INS Arihant

India a anunţat că primul său submarin nuclear construit în ţară a finalizat recent o misiune de "patrulare de descurajare".

Noul submarin îi oferă Indiei capacitatea de a lansa arme nucleare de pe uscat, din aer şi pe mare în cazul oricărui "incident" din partea inamicilor, relatează marţi Reuters. Este vorba despre submarinul INS Arihan.

Cu China înarmată nuclear la nord şi Pakistanul înarmat nuclear la vest - împotriva cărora India a purtat războaie - prim-ministrul naţionalist indian, Narendra Modi, a declarat că INS Arihant este un "răspuns potrivit pentru cei care se dedau la şantaj nuclear", fără să intre însă în detalii.

"Pe fondul creşterii numărului de arme nucleare în jurul nostru, o descurajare nucleară credibilă este extrem de importantă pentru securitatea ţării noastre", a afirmat el în faţa echipajului submarinului, într-un discurs televizat la nivel naţional. "Arihant este un avertisment deschis pentru inamicii ţării, pentru duşmanii păcii: nu încercaţi să faceţi vreun pas greşit împotriva Indiei", a adăugat el.

Deşi relaţiile Indiei cu China s-au încălzit, în special în domeniul comerţului, legăturile cu Pakistanul s-au înrăutăţit rapid sub conducerea lui Modi, care a adoptat o strategie mai asertivă faţă de principalul rival al ţării.

Modi a spus că o patrulare de succes timp de o lună efectuată de Arihant, care a fost comandat în 2016, a îndeplinit obiectivul Indiei de a avea capacitatea de a transporta focoase nucleare cu avioane, pe rachete şi submarine, la 20 de ani de la efectuarea ultimelor sale teste nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel