Îngrijorată de acțiunile Chinei în regiune, Japonia va semna cu Australia primul acord de cooperare între forțele armate

Cătălin Costea |
Data publicării:

Guvernele Japoniei și Australiei au intrat în faza finală de semnare a unui acord de cooperare între Forțele de Autoapărare japoneze și Forțele Armate australiene, care ar putea fi încheiat încă de luna viitoare.

Acordul de acces reciproc (RAA) stabilește statutul juridic al elementelor celor două forțe armate pe timpul prezenței acestora pe teritoriul celuilalt stat și are ca scop facilitarea activităților militare comune și consolidarea cooperării în condițiile în care China își intensifică acțiunile maritime în vestul Pacificului.

Spre deosebire de Acordul privind statutul forțelor, semnat între Japonia și SUA, care presupune o staționare de lungă durată a forțelor americane în Japonia, RAA vizează exerciții și alte activități militare comune, de scurtă durată, fiind primul acord de acest gen pe care Japonia îl semnează cu un alt stat.

Prim-ministrul Fumio Kishida va semna acordul cu omologul său australian Scott Morrison dacă vizita în Australia, programată pentru luna viitoare, nu va fi afectată de condițiile epidemiologice. În cazul în care Kishida își suspendă vizita, guvernul nipon își va abilita ambasadorul din Australia să semneze documentele oficiale.

Elementul central al acordului constă în degrevarea trupelor de controalele și taxele vamale, simplificarea procedurile privind introducerea armelor, munițiilor, proviziilor și altor bunuri în cadrul accesului temporar pentru exerciții comune, ajutor umanitar în caz de dezastre, operații de salvare și altele situații similare.

Negocierile cu privire la RAA au început încă din 2014. Cu toate acestea, deoarece Australia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul japonez de pedeapsă cu moartea, discuțiile au avut o perioadă dificilă. Însă pentru a face față în comun amenințării Chinei, care își intensifică acțiunile în Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, ambele guverne au convenit accelerarea discuțiilor.

În ceea ce privește jurisdicția penală atunci când personalul militar sau civil al Forțelor Armate australiene comite infracțiuni în Japonia, autoritățile japoneze au stabilit că vor renunța la dreptul de a-și exercita jurisdicția doar dacă infracțiunile sunt săvârșite în cadrul activităților oficiale, spre exemplu pe timpul desfășurării exercițiilor militare. În cazul infracțiunilor comise în afara atribuțiilor oficiale se va aplica legea japoneză, care prevede inclusiv pedeapsa capitală.

Japonia a debutat în astfel de acorduri cu Australia, pe care o consideră un „cvasi aliat”, dar a inițiat negocieri pentru semnarea unui RAA similar  și cu Regatul Unit. De remarcat că inclusiv Franța, rămasă în afara recentei alianțe militareAUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia, și-a exprimat disponibilitatea pentru un astfel de acord cu Japonia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel