Industria poloneză de armament intră în „clubul Abrams”: Tancurile pe care România vrea să le achiziţioneze, dar şi cele ale U.S. Army ar urma să fier reparate în Polonia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army
Tancuri americane Abrams. Foto: US Army

Un acord între consorţiul Grupul de Armament Polonez (PGZ) și o serie de companii americane a fost semnat la Uzina Constructoare de Vehicule Militare ( WZM) din Poznan. Printre acestea se numără: General Dynamics Land Systems, BAE Systems și Honeywell. Documentul pune bazele creării unui centru de mentenanţă pentru echipamentele militare americane în Polonia. Astfel, industria poloneză se alătură țărilor care au capacitatea de a oferi asistență tehnică pentru Abrams și alte vehiculele militare, nu numai pentru cele utilizate de armata poloneză.

Aceasta este o evoluție foarte importantă, deoarece permite începerea, în sfârșit, a procesului de înființare a unui centru de mentenanţă pentru echipamentee militare pe care Polonia le-a achiziționat din SUA - nu numai tancurile M1A1FEP și M1A2SEPv3, ci și podurile mobile de asalt M1110, vehiculele de sprijin tehnică M88A2, dar și alte echipamente de sprijin, precum și cele care ar putea fi achiziționate în viitor, cum ar fi tancurile  pentru operațiuni de deminare M1150.

Înființarea centrului de mentenanţa pentru tancuri Abrams la Poznań a fost pregătită de ceva timp atât de WZM, cât și de PGZ.

În calitate de partener de încredere pentru armată poloneză, ''Grupul de Armament Polonez'' (PGZ) este responsabili pentru efectuarea de lucrări de mentenanţa pentru toate tipurile de echipament care se află său intră în dotarea armatei poloneze.

Prin urmare, decizia ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, de a achiziționa tancuri Abrams pentru forțele terestre poloneze a însemnat că industria poloneză de apărare, în special consorţiul ''Grupul de Armament Polonez'' (PGZ) să dobândească capacitatea de a opera şi repară acest tip de tanc.

Reprezentanţii PGZ precizează că datorită angajamentului puternic al conducerii și angajaților WZM, susținut de experiența pe care uzina o are în efectuarea unor lucrări de mentenanţă complexe pentru vehiculele blindate grele de care dispune armata poloneză, s-a reușit să se ajungă încheierea unui acord cu partea americană. Acordul recent semnat oficializează eforturile industriei poloneze și, în același timp, deschide noi oportunităţi pentru PGZ.

Acordul va face posibilă construirea unui centru dedicat întreținerii nu numai a echipamentelor militare care au intrat deja sau vor intra în curând în dotarea forțelor armate poloneze, ci și a celor aflate în serviciul armatei americane și al altor utilizatori, inclusiv România, precizează publicaţia poloneză Defence24.

Amimtim că, România va achiziționa din SUA 54 de tancuri Abrams. Procesul de achiziție va trebui însă completat pe mai multe paliere, pentru ca tancurile americane să poată fi fructificate de Armata României la adevărata lor valoare.

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Aprării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

De asemenea, Statele Unite vor încerca să găsească cu siguranță în Europa de Est tot mai mulți comparatori pentru tancurile Abrams. Prese poloneză aminteşte că un batalion de tancuri este planificat să fie achiziționat de Lituania, de exemplu.

Desigur, semnarea unui contract este doar prima etapă a unui demers foarte complex. Inițiativa va necesita investiții mari și timp pentru formarea personalului , implementarea de noi utilaje şi echipamente la Uzina Constructoare de Vehicule Militare ( WZM).

Cu siguranță, această activitate se va desfășura în paralel cu programele de înzestrare ale forțelor armate poloneze. O problemă separată este cea a infrastructurii existente - liniile de producţie - de care dispune uzina poloneză din Poznan, deoarece cu timpul tehnicienii polonezi  vor trebui să se ocupe nu numai de echipamentele de proveniență americană, ci și de tancurile K2PL. Cu toate acestea, nu este exclus posibilitatea ca pe viitor industria poloneză să pună bazele unei noi uzine constructoare de vehicule militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel