India și Egipt anunță o nouă alianță militară

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Această alianţă militară este răspunsul Indiei după ce, în mijlocul Mării Mediterane, flotă militară pakistaneză și cea turcă au organizat exerciții militare comune sub numele de "Turgutries" (Sabia Scoasă a Islamului). Armatele Turciei și Pakistanului au dorit, astfel, să își etaleze puterea militară și forța de atac navală.

În interiorul acestui spațiu geografic tensiunea dintre marii actori politici şi militari crește și pe fundalul acestor mișcări militare, India și Egiptul au anunțat, în concluzia conferinței dintre Ministrul Apărării Indian Nirmala Sitharaman şi Ministrul Egiptean al Apărării Generalul Mohammad Ahmed Zaki Mohammad, o regrupare strategică militară și regională extrem de importantă.

Obiectivul întâlnirii dintre cei doi, la Cairo, între 20-22 septembrie, a fost organizarea și întărirea relațiilor bilaterale de apărare, printr-un program de acțiuni care să fie capabile să facă față oricărei amenințări la adresa celor două națiuni. Cei doi miniștri au decis să exploreze și să adâncească cooperarea în domeniile industriei de apărare, de cercetare științifică și dezvoltare, incluzând producția comună de armament defensiv și ofensiv.

Cele două părți au reafirmat intenția fermă de a coopera și în domeniul combaterii terorismului, o clară direcţionare către Pakistan și sprijinul acestuia în mult disputata zonă indiană Kashmir. Alături de cooperarea navală, apărarea maritimă precum și creșterea capacității de identificare a riscurilor de securitate pentru cele două țări au fost subiectele dezbătute de către cei doi miniștri. Aceste concluzii reprezintă un răspuns energic, prin care India încearcă să replice imaginii de forță și percepției de amenințare din partea celor două țări musulmane Pakistanul și Turcia. Aflându-se, geografic, între cele două țări și fiind practic cea mai mare putere economică din zonă, India trebuie să facă față expansiunii economice a Chinei.

Turcia şi Pakistanul sunt ţări cu reale capacitări militare și economice, dar cu obiective politice diferite de o Indie dominată politic de un prim ministru hindus, considerat ca fiind un naționalist dur și intransigent. Dialogul tensionat dintre premierul Modi și cele două țări nu este nou, iar guvernul hindus nu a făcut compromisuri când a venit vorba de securitatea și suveranitatea sa militară. Ca atare, India dorește să își întărească relațiile cu lumea musulmană care nu îi este ostilă și care poate să îi asigure atât liniștea terestră cât și cea maritimă.

Premierul Modi, în cadrul vizitei sale de acum doi ani la Cairo a exprimat această dorință strategică a Indiei de a colabora în domeniul securității maritime. Acesta este spațiul cel mai vulnerabil din culoarul de interese economice indiene. Rais-ul egiptean, mareșalul al Sissi, a fost de acord să acorde un ajutor substanțial dezvoltării relațiilor militare maritime cu India având în vedere faptul că și în cadrul relațiilor sale cu Turcia, prezența din ce în ce mai agresivă a marinei turcești reprezintă o amenințare în creștere.

Cele două țări, India și Egiptul, își coordonează astfel acțiunile de securitate maritimă pentru a controla culoarul special economic și de transport al resurselor energetice atât de necesare economiilor celor două țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel