India dezvoltă propriile sisteme AWACS

Cătălin Costea |
Data publicării:

Surse guvernamentale indiene au anunțat că India este în curs de a produce propriile aeronave de cercetare și avertizare îndepărtată, de tipul AWACS, prin modificarea și adaptarea a șase platforme A320, în scopul îmbunătățirii capacității de supraveghere de-a lungul frontierelor cu China și Pakistan.

Modelul de aeronavă echipat cu un sistemele de control și avertizare timpurie va fi prezentat la expoziția internațională Aero India 2021, care va avea loc la Bengaluru în perioada 3-5 februarie 2021.

Sistemul AWACS a fost dezvoltat de Airborne Systems Center (CABS), componentă a Organizației Indiene de Cercetare și Dezvoltare (DRDO).

Noul model AWACS folosește un radar cu acoperire de 240 de grade, similar cu sistemul de avertizare timpurie Netra dezvoltat de CABS și instalat pe platforma Embraer. De asemenea, ca și în cazul Netra, botul modelului A320 va include un radar modern de tipul AESA (matrice de antene cu scanare electronică).

Ministerul Apărării din India a aprobat dezvoltarea de către DRDO a șase astfel de sisteme AWACS bazate pe aeronave Airbus A320, donate de Air India. În acest scop, s-a planificat crearea unor facilități în Bengaluru destinate instalării echipamentelor.

Conform planului, cele șase avioane vor fi inițial trimise la producătorul din Europa pentru a efectua modificările necesare instalării echipamentelor radar.

Prima fază a proiectului (Block-1), aflată în sarcina Centrului pentru studii aeronautice din cadrul DRDO, a depășit deja termenele programate.

În prezent, Forțele Aeriene Indiene au în dotare două sisteme AWACS Netra și trei sisteme israeliene Phalcon instalate pe aeronave rusești de transport aerian Il-76.

La nivelul conducerii militare indiene se consideră că Forțele Aeriene Indiene au nevoie de cel puțin 10 sisteme AWACS pentru asigurarea misiunilor de cercetare și supraveghere aeriană la frontierele cu China și Pakistan, însă încercările repetate de a procura mai multe aeronave nu au reușit din cauza costurilor ridicate implicate. 

În partea a doua a anului 2020, India se afla într-un stadiu avansat de negocieri cu Israelul pentru achiziționarea a încă două sisteme Phalcon, care urmau să fie instalate pe aeronave rusești A-50. Însă costul ridicat al achizițiilor, estimat la peste 1,5 miliarde USD, face ca proiectul să rămână blocat de Cabinetul comitetului de securitate din cadrul guvernului central indian. Finalizarea noului program autohton ar asigura necesarul de platforme de acest tip și ar duce  foarte probabil la anularea ultimelor negocieri cu Israelul și Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel