Incident militar între SUA și China? Washingtonul reacționează după ce China a anunțat că Armata sa a gonit un distrugător american

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Distrugătorul USS John S. McCain. Sursă foto: USS John S. McCain - Facebook
Distrugătorul USS John S. McCain. Sursă foto: USS John S. McCain - Facebook

China susține că în urmă cu câteva zile Armata de Eliberare a Poporului a gonit din Marea Chinei de Sud distrugătorul american USS John S. McCain.

Chinezii susțin că incidentul a avut loc în apropierea insulelor Spratly. China a militarizat masiv insulele din Marea Chinei de Sud, în special insulele Spratly și Paracel. China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, cu toate că în ceea ce privește insulele Spratly, un tribunal internațional a dat un verdict în favoarea filipinezilor.

În acest context, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și SUA, US Navy patrulează frecvent în apropierea arhipelagului Paracel şi a Insulelor Spratly, aflate mai la sud, pentru a afirma libertatea de navigaţie în apele internaţionale.

Astfel, publicația chineză Global Times, citând un purtător de cuvânt al Armatei chineze, precizează că USS John S. McCain a pătruns în apele teritoriale ale Chinei. Marina chineză și Forțele Aeriene ar fi reacționat cu promptitudine. În urma incidentului, distrugătorul american ar fi fost „pus pe fugă” de către chinezi. 

Sursa citată acuză SUA că a perturbat grav „suveranitatea și securitatea Chinei”, americanii „perturbând grav stabilitatea” în Marea Chinei de Sud.

 

SUA reacționează după dezinformările Chinei. Nicio navă de război a US Navy nu a fost gonită de Armata chineză

 

Ca urmare a celor transmise de Beijing, SUA au reacționat și au denunțat un fake news care face parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare, campanie coordonată de partea chineză.

Publicația Military.com îl citează pe Joe Keiley, purtător de cuvânt în cadrul US Navy, care precizează că „informațiile părții chineze cu privire la acest incident sunt false”. „Distrugătorul USS John S. McCain nu a fost gonit din apele teritoriale ale niciunei națiuni”, transmite Marina americană.

Oficialul american mai spune că dezinformarea părții chineze face parte dintr-un șir lung de astfel de practici și are ca scot discreditarea operațiunilor legale ale US Navy în regiune.

CITEȘTE ȘI: China își încordează mușchii. Portavionul Shandong a traversat Strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Beijingul a arătat cu degetul spre SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel