China își încordează mușchii. Portavionul Shandong a traversat Strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Beijingul a arătat cu degetul spre SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul chinez Shandong, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Portavionul chinez Shandong, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Portavionul chinezesc Shandong împreună cu grupul său de luptă a traversat Strâmtoarea Taiwan, la numai o zi după ce Beijingul a acuzat Statele Unite ale Americii de acțiuni care pun în pericol stabilitatea în regiune.

Portavionul Shandong a traversat strâmtoarea în contextul tensiunilor tot mai mari dintre China și Statele Unite ale Americii. Potrivit South China Morning Post, un purtător de cuvânt al Marinei chineze, Liu Wensheng, într-o declarație de presă, a precizat că portavionul și grupul său de luptă au traversat strâmtoarea în drumul lor către Marea Chinei de Sud, unde vor participa la exerciții militare.

Ministerul Apărării de la Taipei a confirmat informația. Totodată, potrivit Reuters, Marina și Forțele Aeriene ale Taiwanului au fost alertate și au monitorizat mișcările chinezilor.

 

Beijingul a arătat cu degetul spre SUA după ce USS Mustin a traversat și ea Strâmtoarea Taiwanului

 

Interesant e că traversarea de către portavionul chinezesc Shandong, a acestui punct atât de sensibil, vine la numai o zi după ce Beijingul a acuzat  Washingtonul că pune în pericol stabilitatea în regiune. Atunci, nava americană USS Mustin a traversat și ea Strâmtoarea Taiwanului, fiind la rândul ei monitorizată de partea chineză.

US Navy preciza la momentul respectiv că acțiunea navei sale a fost una de rutină.

Portavionul Shandong este primul portavion de concepție integral chineză. Chinezii mai au în serviciu și portavionul Liaoning, fostă navă sovietică, modernizată complet.

CITEȘTE ȘI: Portavionul Shandong, de concepție integral chineză, a efectuat teste ale sistemelor de armament

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel