Incendiu pe un submarin nuclear. Rusia recunoaște că a fost la un pas de o "catastrofă de proporţii planetară"

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Incendiul declanşat la bordul submarinului rusesc secret cu propulsie nucleară în Marea Barents, soldat cu moartea a 14 ofiţeri de marină de grad superior, ar fi putut provoca o "catastrofă de proporţii globale" dacă echipajul nu ar fi acţionat cu un curaj deosebit, a declarat un înalt responsabil din cadrul marinei ruse, citat de media locale, potrivit Reuters.

Paisprezece ofiţeri de marină, dintre care şapte căpitani de rangul I, şi-au pierdut viaţa în urma incendiului declanşat la 1 iulie la bordul unui submarin de cercetare la adâncimi mari, care - oficial - studia fundul mării în apropiere de Arctica, potrivit Ministerului Apărării rus.

Responsabilii ruşi au fost acuzaţi că încearcă să ascundă detaliile complete asupra incidentului în care a fost implicată această navă top secret. După trei zile de la incident, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut doar că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear.

Marinarii care au pierit în urma incendiului au fost înmormântaţi sâmbătă în cimitirul Serafimovski din Sankt-Petersburg în cadrul unei ceremonii la care publicul nu a avut acces.

 

Rusia recunoște că a fost la un pas de o ”catastrofă de proporții planetare”

 

"Cu preţul vieţii lor, ei au salvat vieţile camarazilor lor, au salvat nava şi nu au permis să se producă o catastrofă de proporţii planetare", a declarat Serghei Pavlov, asistent al comandantului marinei ruse, în cursul funeraliilor, conform Fontanka.ru.

În comentariile făcute de Pavlov nu se explică cum ar fi putut declanşa incendiul o catastrofă mondială, remarcă Reuters. Responsabili ruşi au spus doar că echipajul a reuşit să stingă focul şi să izoleze reactorul nuclear al submarinului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus luni jurnaliştilor că nu ştie de declaraţiile făcute de oficiali în cursul funeraliilor de sâmbătă la Sankt-Petersburg şi deci nu le poate comenta.

Preşedintele Vladimir Putin a acordat săptămâna trecută titlul de Erou al Rusiei pentru patru dintre cei 14 ofiţeri de marină decedaţi şi Ordinul pentru Curaj pentru ceilalţi zece.

Putin a spus că la bordul submarinului se aflau membri de elită ai marinei ruse, dintre care doi deţineau deja titlul de Erou al Rusiei înainte de această ultimă misiune a lor.

Potrivit Fontanka.ru, din declaraţiile făcute la funeralii, jurnaliştii au aflat că este vorba de submarinul cu propulsie nucleară AS-31, având caracteristicile unui batiscaf specializat în misiuni în ape de mare adâncime.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel