Încă o reuşită pentru industria poloneză de apărare: A fost semnat contractul pentru dezvoltarea unui distrugător de tancuri cu rachete Brimstone

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat azi că departamentul său a semnat în sfârșit un contract pentru producția și furnizarea de distrugătoare de tancuri în cadrul programului militar Ottokar-Brzoza. 

Acordul a fost semnat de Agenția pentru Achiziții de Armament a Ministerului Polonez al Apărării și consorțiul polonez PGZ-OTTOKAR, care include întreprinderile Huta Stalowa Wola, Mesko și Wojskowe Zaklady Elektroniczne, relatează publicaţia poloneză Defence24.

După aprobarea acordului, ministrul polonez al Apărării a subliniat că furnizarea de distrugătoare de tancuri face parte dintr-un proiect foarte important, a cărui implementare va consolida semnificativ Forțele Armate Poloneze.

Mariusz Blaszczak a anunțat că primele prototipuri ale distrugătorului de tancuri, dezvoltat în cadrul programului militar Ottokar-Brzoza,  vor fi gata anul viitor și vor merge la Regimentul 14 Artilerie Antitanc staționat în zona Coridorului Suwalki.

Primele baterii vor fi operaționale cel târziu în următorii trei ani, deși este posibil un timp de livrare mai scurt pentru primele distrugătoare de tancuri, destinate să ajungă la Regimentul 14 Artilerie Antitanc.

,,Intenţia noastră este să înzestrăm armata poloneză cu astfel de unități. Fiecare divizie va avea regimente de artilerie antitanc (...). Intenția noastră este ca primele baterii să fie operaționale în următorii trei ani”, a spus Mariusz Blaszczak.

,,Distrugătoarele de tancuri vor fi echipate cu rachete ghidate antitanc Brimstone. O baterie va fi compusă din opt vehicule, fiecare dintre ele fiind capabil să tragă o salvă de opt rachete cu o rază de acțiune de 12 kilometri", a declarat Blaszczak.

După cum a raportat Agenția poloneză de Armament, implementarea programului urmărește și stabilirea potențialului industrial național care acoperă întregul ciclu de viață al sistemului, inclusiv etapele de producție, livrare, întreținere și modernizare ulterioară.

Semnarea acestui acord de către ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, vine la aproape două luni de zile după ce, pe16 mai 2022, nouă companii din cadrul Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), cel mai mare consorţiu poloneză din domeniul apărării, au încheiat un contract cu compania MBDA UK privind cooperarea pentru dezvoltarea unui nou distrugător de tancuri.

Acordul va permite ca în urma acestui parteneriat să fie proiectate și produse vehicule de luptă pe roți sau pe șenile, echipate cu sisteme de rachete ghidate antitanc Brimstone.

Armata poloneză a lansat acest program militar de înzestrare prin intermediul căruia intenţionează să achiziționeze noi distrugătoare de tancuri, bazate pe platforma unor vehicule blindate, pentru a-și îmbunătăţi capacitățile de luptă antitanc.

În plus, scopul acestui program este de a înlocui vehiculele de luptă care foloseau vechiul sistem de rachete antitanc ghidate prin fir 9P133 Maliutka de fabricație sovietică, montate pe vehicule blindate BMP-1 IFV (Infantry Fighting Vehicle) și BRDM-2 4x4.

În cadrul programului OTTOKAR-BRZOZA, forțele armate poloneze intenționează să achiziționeze un vehicul de tip distrugător de tancuri autopropulsat, bazat pe o platformă modernă, care va avea capacitatea de a distruge ținte blindate cu ajutorul rachetelor antitanc ghidate.

Versiunea terestră a rachetei Brimstone este capabilă să atingă o țintă aflată la o distanță de până la 12 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel