Încă o navă britanică a intrat în Marea Neagră. Nava de patrulare HMS Trent va participa la exercițiul “Sea Breeze-2021”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 28.06.2021, nava de patrulare HMS Trent aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii a traversat Strâmtoarea Bosfor și a intrat în Marea Neagră.

Potrivit acestora, nava se va deplasa în nord-vestul Mării Negre, unde va participa la exercițiul ucraineano-american Sea Breeze-2021, care a început luni pe teritoriul Ucrainei și în raioane maritime din Marea Neagră.

După distrugătorul HMS Defender, aflat în prezent în portul Batumi din Georgia, HMS Trent este a doua navă a Marinei Regale britanice din Marea Neagră.

Venirea oarecum neașteptată a navei în Marea Neagră, chiar în ziua începerii exercițiului, ar putea lăsa impresia că deplasarea acesteia în regiune are un caracter neplanificat și că a fost determinată de incidentul în care a fost implicat recent distrugătorul Defender în apropiere de Sevastopol. Acest lucru însă nu este posibil, din cauza Convenției de la Montreux din anul 1936. Documentul prevede că trecerea prin strâmtori a navelor din statele neriverane se face numai după notificarea Turciei, cu cel puțin 14 zile înainte.

Trebuie remarcat faptul că nava de patrulare HMS Trent a mai îndeplinit recent o misiune în Marea Neagră. Aceasta a traversat Strâmtoarea Bosfor în direcția Mării Mediterane pe 04.06.2021, după o ședere de 19 zile în regiune. Pe timpul prezenței în Marea Neagră, nava britanică a participat la o serie de exerciții de tip PASSEX cu nave de luptă din Bulgaria, România și Ucraina.

Se poate aprecia că, în timpul actualei prezențe în Marea Neagră, nava britanică “se va bucura de o atenție specială” din partea forțelor ruse din zonă. Mai mult ca sigur aceasta va fi monitorizată atent de Flota rusă din Marea Neagră, iar avioanele rusești vor zbura în proximitatea acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel