În urma presiunilor SUA și UE, șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA) a demisionat

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vullin, a demisionat din funcție, decizie confirmată de el însuși printr-un comunicat: "SUA și UE îmi cer capul ca o condiție prealabilă pentru a nu impune sancțiuni Serbiei, [...] nu îmi voi permite să fiu cauza șantajului și presiunii asupra Serbiei și a lumii sârbe. Prin urmare, îmi depun demisia irevocabilă din funcția de director al BIA".

Pe 11 iulie, Vulin a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA. Potrivit Trezoreriei SUA, Vulin a fost implicat în afaceri corupte pentru "avansarea agendelor sale politice și a intereselor personale în detrimentul păcii și stabilității în Balcanii de Vest". Potrivit Washingtonului, acesta a fost implicat și în crima organizată transatlantică, operațiuni ilegale de narcotice și abuz în serviciu.

Într-un anunț din 3 noiembrie, Vulin a spus că președintele sârb, Aleksandar Vucic, și Serbia se confruntă cu amenințări și șantaj, pe care le-a comparat cu "ultimatumul austro-ungar din 1914". "Ni se cere să recunoaștem Kosovo, să părăsim Republica Srpska și să nu fim o țară și o națiune suverană care impune sancțiuni Federației Ruse".

"Dacă suntem de acord să facem acest lucru, următoarea cerere ar fi expulzarea investițiilor chineze, dependența tehnologică și economică necondiționată de Occident, precum și continuarea dezintegrării politice și teritoriale a Serbiei și acceptarea valorilor occidentale în care nu este loc pentru familie și neamul tradițional și până la urmă nici măcar pentru dreptatea socială", precizează Vulin.

El a afirmat că sancțiunile impuse lui de Statele Unite ale Americii sunt dovada "luptei mele continue pentru unitatea sârbilor"."Dar impunerea de sancțiuni împotriva Serbiei, pentru care ar fi folosită conducerea mea a BIA, ar fi o dovadă de egoism din partea mea", a adăugat Vulin.

Fostul director al BIA a declarat că primul indicator al corectitudinii deciziei sale vor fi "declarațiile ipocrite ale oficialilor din SUA și UE în care vor jura că nici nu au vrut să ne impună penalități și sancțiuni".

SUA și UE nu au avertizat cu privire la sancțiuni împotriva Serbiei din cauza lui Aleksandar Vullin.

 

Cine este Aleksandar Vulin

 

Aleksandar Vulin, fost coleg cu Mirjana Markovic, soția lui Slobodan Milosevic, este astăzi partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare.

După mulți ani de experiență ministerială în Guvernul Serbiei, în decembrie 2022 a fost numit șef al serviciului de securitate națională – Agenția de Securitate și Informații (BIA).

Pe 10 mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care își exprimă îngrijorarea față de numirea lui Vulin în funcția de șef al BIA, care în textul rezoluției este descris ca o persoană "cunoscută pentru retorica sa anti-UE și pro-Kremlin".

Vulin este cunoscut publicului larg pentru retorica sa dură față de vecinii săi din regiune și pentru prietenia sa față de Rusia.

Într-una dintre ultimele critici la adresa sa, ambasadele Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la Belgrad, precum și UE, au criticat participarea lui Vulin la conferința internațională de securitate de la Moscova în luna mai a acestui an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel