În timp ce Rusia nu oferă clarificări cu privire la pierderea crucişătorului Moskva, două submarine rusești au lansat rachete Kalibr în Marea Japoniei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a informat, pe 14.04.2022, că submarinele diesel-electrice B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky și B-603 Volkhov au executat lansări de rachete de croazieră Kalibr din acvatoriul Mării Japoniei, asupra unor ținte navale.

,,Cele două submarine noi ale FROP, Petropavlovsk-Kamchatsky și Volkhov, aflate în imersiune în Marea Japoniei, au lansat rachete de croazieră cu complexele Kalibr asupra unor ținte navale”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Tass.

Update: Crucișătorul Moscova s-a scufundat. Rusia recunoaște că a pierdut nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră

Citeşte şi: Ce impact are distrugerea crucișătorului Moscova asupra capacității de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră

Reprezentanții FROP au precizat că rachetele de croazieră au lovit cu succes țintele, care imitau nave de suprafață ale adversarului convențional.

Serviciul de presă al flotei a anunțat că submarinele au depășit bariera antisubmarin creată de forțele adversarului și au ieșit în raionul indicat, de unde au lansat un atac asupra pozițiilor-țintă.

“Activitățile de pregătire pentru luptă au fost asigurate de peste 15 nave de luptă și auxiliare ale FROP, precum și de avioane ale Aviației navale”, au menționat reprezentanții Statului major al flotei.

Complexul de rachete Kalibr a fost dezvoltat de Biroul de Proiectare Novator din Ekaterinburg. Potrivit datelor din surse deschise, bătaia maximă a rachetei de croazieră de tip 3M-14 din compunerea complexului, care zboară cu o viteză subsonică, atinge aproximativ 2.000 de kilometri. Pentru submarine, a fost dezvoltată versiunea Kalibr-PL a complexului.

Comentariul autorului: Probabil, exercițiul cu lansări de rachete de croazieră Kalibr executat de Rusia în Extremul Orient reprezintă un avertisment adresat Japoniei. În ultima perioadă, pe fondul conflictului din Ucraina, oficialii niponi și-au intensificat declarațiile revendicative asupra Insulelor Kurile.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, aproximativ două treimi din trupele Regiunii Militare Est aparținând Forțelor Armate ale Rusiei participă la ostilitățile din Ucraina, fiind transferate în perioada ianuarie-februarie 2022 pe teritoriul Republicii Belarus.

Submarinele Petropavlovsk-Kamchatsky și Volkhov sunt primele două dintr-o serie de șase submarine Proiect 636.3 construite la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt-Petersburg pentru FROP. Al treilea submarin de acest tip, B-602 Magadan, a fost introdus deja în dotarea flotei, dar se află încă în Marea Baltică, în timp ce al patrulea submarin, B-588 Ufa, a fost lansat la apă și urmează să fie livrat FROP până la sfârșitul acestui an.

Submarinele cu numerele cinci și șase, Mozhaysk și Yakutsk, se află în diverse stadii de producție, urmând să fie introduse în înzestrare în 2023 și 2024.

Submarinele Proiect 636.3 pot să lanseze șase rachete de croazieră Kalibr la o salvă, cu ajutorul tuburilor lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel