Invazie ascunsă asupra Ucrainei? În Belarus se formează o companiei de mercenari după modelul Wagner din Rusia

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit publicației germane Deutsche Welle, care citează o declarație a reprezentantului pentru apărare și securitate națională din “Guvernul Tihanovskaya”, Valery Sakhashchik, Republica Belarus va avea propria sa companie militară privată, un analog al PMC Wagner din Federația Rusă.

Aceasta va fi formată pe baza companiei de securitate “GardService”, care a fost înființată în anul 2020. După crearea sa, compania a primit permisiunea de a folosi arme, echipamente speciale și forță fizică, prin decret al președintelui Republicii Belarus, Alexander Lukașenko. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, membrii GardService sunt înarmați cu mitraliere și puști cu lunetă.

Reprezentantul “Guvernul Tihanovskaya” consideră că această companie de securitate este pregătită să participe la ostilități, deoarece în componența sa sunt recrutați doar personalul militar, fost și actual, care a servit în Forțele pentru Operații Speciale, și membri ai forțelor speciale ale agențiilor de aplicare a legii. Compania este condusă de Evgheni Chanov, un fost soldat al brigăzii de forțe speciale, care a fost angajat în explorări geologice în Asia Centrală și Africa.

Conform datelor disponibile din sursele publice, numărul de membri ai companiei private de securitate este estimat la peste o mie de oameni. Aceasta dispune de o bază proprie și de un teren de antrenament. După câte se pare, instructori militari de la PMC Wagner au venit în Republica Belarus să antreneze luptătorii GuardService.

“Ofițeri din cadrul Brigăzii 5 Forțe Speciale (Spetsnaz), cu sediul în Maryina Gorka din Regiunea Minsk, antrenează angajații GardService în poligonul lor. În plus, compania a preluat baza fostului Centru Special de Antrenament Dinamo, acolo desfășurându-se și operațiuni active”, a spus Sahashchik.

După cum a informat Deutsche Welle, angajații GuardService ar fi fost instruiți pentru a efectua operațiuni de sabotaj, cercetare și asalt, la fel ca luptătorii PMC Wagner, și li s-au promis și deplasări în străinătate, cu un salariu de 3.700 de euro pe lună.

Comentariul autorului: Ținând cont de faptul că Republica Belarus ezită să participe direct cu trupe la conflictul din Ucraina, crearea unei companii militare private ar putea reprezenta o soluție pentru sprijinirea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Trebuie menționat faptul că și PMC Wagner a început cu câteva sute de luptători, iar în prezent s-a transformat practic într-o armată paralelă a statului rus. Potrivit anumitor surse, membrii PMC Wagner ar reprezenta aproape un sfert din efectivele ruse care luptă în Ucraina. Compania deține deja propriile avioane și elicoptere de luptă, precum și anumite categorii de tehnică grea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel