În doar un an, Turcia a devenit cea mai mare provocare din zonele de influență rusești

Ionel Copcea |
Data publicării:

În relațiile dintre Federația Rusă și Turcia apar în mod regulat o serie de contradicții referitoare la o mare varietate de probleme. Însă, după cum a semnalat pe 03.11.2020 canalul de televiziune turcesc TRT World, în mod paradoxal, acestea nu duc la confruntare deschisă și ostilitate.

Turcia a devenit în ultimul an cea mai mare provocare a influenței rusești în lume. Cele două state au acumulat dezacorduri grave în Libia, Siria și acum în Caucaz. Din punctul de vedere al autorităților de la Moscova, Turcia este cel mai mare concurent pe calea expansiunii rusești în Orientul Mijlociu și Regiunea Mării Negre.

La rândul său, autoritățile de la Ankara sunt foarte nervoase din cauza comunicării Rusiei cu kurzii și refuză să recunoască Peninsula Crimeea drept rusă. În același timp, cele două țările au învățat să comunice între ele și să împartă problemele emergente în două tipuri - problematice (confruntare) și reciproc acceptabile (cooperare).

La un moment dat, Turcia nu a permis distrugerea opoziției siriene, care a cauzat mari daune Moscovei. În același timp, rușii au atacat recent instalațiile de rafinare a petrolului de lângă Jerablus (provincia Aleppo) și au distrus o paradă militară a unităților armatei naționale siriene la Idlib. În acest fel, Rusia a arătat clar Turciei că este nemulțumită de activitatea sa din Transcaucazia, pe care o consideră a fi o sferă a intereselor sale vitale.

Ambele țări înțeleg că dialogul este necesar, iar înghețarea relațiilor nu va duce la nimic bun și își trimit semnale reciproce. Prin urmare, contradicțiile care apar pot fi considerate ca o competiție sportivă prelungită, în care fiecare parte încearcă să câștige și să nu întrerupă comunicarea cu cealaltă.

Diferențele politice nu împiedică Moscova și Ankara să construiască relații economice bune. Proiectele energetice Blue Stream, Turkish Stream și Centrala Nucleară Akkuyu au devenit un fel de tampon suplimentar, care protejează relațiile dintre cele două țări. Turcia a achiziționat chiar și sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumph, care face posibilă extinderea în continuare a cooperării tehnico-militare.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel