În așteptarea înzestrării cu bateriile de coastă, militarii români s-au familiarizat deja cu sistemele americane NSM

Eduard Pascu |
Data publicării:
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army

Exerciţiul multinaţional "Sea Shield 21", cel mai complex exerciţiu multinaţional NATO, organizat de Forţele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins şi secvenţe de acţiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detaşamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia şi o baterie de rachete de coastă a Forţelor Navale Poloneze au desfăşurat activităţi de instruire comune.

Pentru marinarii militari români, instrucţia au fost un prilej foarte bun de familiarizare cu tacticile şi procedurile de operare specifice ale sistemului de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile) utilizat de către marinarii militari polonezi, similar celui care va intra şi în dotarea Forţelor Navale Române prin derularea programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), transmit Forțele Navale Române într-un comunicat remis DefenseRomania.

2. -imagine fara descriere- (rachete-de-coasta-smil_85451900.jpg)

Obiectivele de instruire româno-poloneze, planificate în cadrul secvenţei terestre a Exerciţiului "Sea Shield 21" care a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia, au urmărit evaluarea militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă cu privire la capacitatea de a organiza şi de a executa o dislocare a lansatoarelor de rachete în raioane terestre, aflate la distanţe mari de locul de dislocare permanentă, precum şi optimizarea procedurilor operaţionale specifice ducerii luptei împotriva navelor de suprafaţă prin atacul cu racheta.

Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanţilor şi a echipajelor care deservesc tehnica auto şi instalaţiile mobile de lansare rachete pentru conducerea şi executarea marşului pe timp de zi şi de noapte, pentru identificarea şi ocuparea poziţiilor de lansare pe timp de zi şi pe timp de noapte în raioane neamenajate, precum şi pentru executarea misiunilor specifice în cadrul unei grupări de forţe multinaţionale.

Secvenţa de instruire româno-poloneză, care s-a desfăşurat în zona Capu Midia, în timpul Exerciţiului "Sea Shield 21", contribuie la dezvoltarea Programului NATO de instruire multinaţională consolidată/ întrunită (CJET - Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

 

Militarii români au putut observa modul de exploatare și de folosire în luptă a NSM

 

3. -imagine fara descriere- (polonia-rmania-rachete-de-coasta_73676300.jpg)

Aceasta a contribuit la dezvoltarea coeziunii aliate şi a avut efecte pozitive, atât pentru militarii din Forţele Navale Române, care au putut observa modul de exploatare şi de folosire în luptă a mijloacelor tehnice ce deservesc rachetele tip NSM, cât şi pentru marinarii militari polonezi, care au dislocat pentru prima dată, în România, pe cale aeriană şi terestră, un sistem mobil de rachete sol-navă de acest tip.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă, Forţele Navale Române vor dispune de sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă noi, moderne, testate, operaţionale şi interoperabile în cadrul NATO, adaptate misiunilor actuale.

Rachetele NSM care vor echipa aceste sisteme sunt rachete antinavă de generaţia a cincea, cea mai modernă existentă la acest moment, şi au caracteristici de lovire a ţintelor navale de înaltă precizie.

 

România va achiziționa și ea sisteme NSM

 

Amintim că, la începutul lunii februarie, Senatul României a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind realizarea "Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă" aferentă programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), sau cunoscut mai scurt sub denumirea de baterii de coastă.

Ulterior, pe 24 februarie proiectul a trecut şi de Camera Deputaților, informaţia fiind confirmată de vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu.

Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G). 

Potrivit MApN, costul programului este estimat la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție. Vor fi achiziționate patru instalații.

Semanrea contractului este așteptată în cursul acestui an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel