În așteptarea aderării istorice la NATO, Suedia începe cele mai mari manevre militare din ultimii 25 de ani

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Armata Suediei. Photo: Jenny Ringström @MinisterulApărării din Suedia
Armata Suediei. Photo: Jenny Ringström @MinisterulApărării din Suedia

Forțele Armate suedeze au început, pe 17 aprilie, cel mai mare exercițiu militar din ultimii 25 de ani.

„Aurora-23 va fi cel mai mare exercițiu național de acest gen din ultimii 25 de ani. Peste 26.000 de bărbați și femei vor participa. Exercițiul va avea loc în aer, pe sol și pe mare. Vor fi implicate unități din toată Suedia. Exercițiul va fi observat în primul rând în sudul Suediei și în jurul și pe (insula) Gotland”, au anunțat Forțele Armate ale Suediei într-un comunicat de presă.

Instruirea se va desfășura în comun cu parteneri internaționali, consolidându-se în acest fel capacitatea generală de apărare a Suediei.

La activități participă militari din 14 țări: Suedia, SUA, Regatul Unit, Finlanda, Polonia, Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania și Franța.

Amplul exercițiu are ca scop consolidarea capacității forțelor armate de a desfășura operații întrunite și se desfășoară după un scenariu în care se respinge un atac asupra Suediei.

Componenta aeriană a exercițiului va fi una însemnată. Cea mai mare parte a activităților aeriene se va desfășura, în sudul Suediei, ziua și noaptea, între 24 aprilie și 11 mai.

Au fost nominalizate 11 baze aeriene și aeroporturi civile care vor fi folosite pentru zboruri cu avioane de luptă, de transport și elicoptere. În plus, pentru activitățile forțelor terestre și navale vor fi executate zboruri cu aeronave de transport și elicoptere și din alte baze și aeroporturi.

Insula Gotland, cu o suprafață de aproximativ 3.200 km pătrați, se află aproape în centrul Mării Baltice. Eventuala ocupare a insulei de către Rusia într-un posibil conflict militar, i-ar permite să controleze traficul maritim în regiunea baltică și ar îngreuna destul de mult și operațiile aeriene ale NATO în regiune.

Generalul-locotenent Ben Hodges, comandant al Forțelor Terestre americane din Europa în perioada noiembrie 2014 – decembrie 2017 a descris Gotland ca fiind o locație cheie într-o vizită pe insulă, în 2017.

"Aveți o sarcină foarte importantă din punct de vedere strategic aici. Nu cred că există vreo insulă pe undeva care să fie mai importantă", a declarat generalul Ben Hodges, în 2017, pentru presa suedeză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel