În acceași zi două lumi s-au întâlnit la Cotroceni

H. D. Hartmann |
Data publicării:
David Hale
EXCLUSIV
David Hale

Acoperită de imaginea unui Ateneu colorat în drapelul românesc, știrea despre vizita subsecretarului de stat Davide Hale, repsonsabil cu problemele politice din cadrul State Department al SUA, a fost aproape ignorată. Nu  fost mirare ci doar completă ignorare.

Drumul european al României este deja trasat. În aceeași zi, dimineața SUA au trimis un greu ideologic și strateg fără egal al planificării politice, iar seara Europa a ascultat Rapsodia Română a lui Enescu, răsunând triumfătoare sub cupola istorică a templului muzicii din București. Sunt două lumi care s-au întâlnit, deși numai una a vorbit despre suveranitatea și independența României.

David Hale nu și-a ales de loc întâmplător ziua de vizită. Nici cei din spatele jocului de lumini și umbre, (jocul real american în Europa), cei din America, nu au gândit altfel. S-a dorit ca, în aceeași zi în care se auzea lovitura de gong a președinției europene preluată de către Romania, să se apeleze la memoria scurtă a politicienilor, care se înghesuie să își arate devoțiunea față de noua Moscovă (Bruxelles). Mesajul SUA a fost clar și a fost anunțat prin vocea autorizată. Și anume că SUA au interese directe atat de securitate cât și politice în Romania și în regiune. Pentru a fi bine înțeleși, americanii au dorit ca prin această vizită la Cotoceni să acorde credit celui care poate reprezenta puntea de dialog între cele două lumi, astăzi aflate într-un joc de oglinzi diametral opuse ca reflecție a luminii.

David Hale a comentat și prezentat direcțiile politice pe care SUA doresc să le abordeze în aceste șase luni de președinție românească. Important este primul element al dialogului și anume adresarea mesajului politic al administrației Trump către un stat suveran și de sine stătător, aflat în interiorul unei teritorializări compacte a jocului european. Compactul teritorial denumit Uniunea Europeană, reprezintă pentru SUA exemplul un joc globalist pe care actuala administrație Trump nu îl agrează și nu îl încurajează.

Dar nu îl dorește sub nicio formă distrus. Îl dorește doar reconstruit. Acest element al mesajului devine credibil atunci când ne referim și la mesajul secretarului de stat Pompeo care, în decembrie 2018, vorbea de asigurarea securității statelor europene suverane în relația lor cu SUA. Această definiție a fost ignorată în plan politic și mediatic de către promotorii globalismului de tip marxist, având ca efect distanțarea concretă de politica de securitate europeană finanțată majoritar de către SUA.

Fără a nega existența ideologiei neo-marxiste a elitelor europene, care visează să meargă cu mașini electrice plătite de către săracii continentului, mesajul american pentru Cotroceni a fost extrem de clar și a contopit esența existenței istorice naționale cu cea a unei decizii suverane și statale care să asigure crearea unui culoar de putere regională spre Balcanii de Vest cu o aplicare singulară și efectiv militară în Marea Neagră. Mesajul devine, în această fază a prezentării sale, o propunere politică (americană) făcută Romaniei.

 

Programe de securitate comună

 

Transformarea președintiei europene preluată de către România într-un spațiu de transfer de la o insecuritate continental-europeană (dovezile acestei insecurități se află în primul rând în modelul dezastruos al migrației ilegale și apoi în dezastrul imagologic și ideologic al comemorării morților Primului Război Mondial, unde Franța practic a declarat SUA ca fiind inamic) la o securitate multilaterală, dar omogenă, asigurată de cea mai mare forță militară a lumii moderne.

Desigur că elementul statului de drept și narativul corupției au fost elemente ale prezentării făcute de către demnitarul american. Sub nicio formă nu s-a pus problema necorelării respectării drepturilor procesuale ale inculpatului cu independența totală a judecătorului. Direcția politică pe care o implică abordarea actualei administrației americane se reflectă în securizarea indepedenței judecatorilor față de orice formă de presiune, că vine din partea politică sau din interirorul sistemului de forță al unui stat. Conform doctrinei adminstrației actuale, unui stat suveran nu îi poate impune nimeni să încalce independența judiciară pentru a construi un narativ care să fie dovada iluzorie a justeței analizei aprobate ideologic. Mesajul politic este astfel cât se poate de clar, apărați statul de drept, independența sistemului judiciar, dar fără încălcarea drepturilor părților constitutive ale sistemului judiciar. Presiunile asupra judecătorilor sunt astfel de neacceptat, din orice parte ar veni, elementul ideologic, globalist trebuie să dispară complet și ireversibil. Nu narativul  impus de o ideologie trebuie să conducă statul de drept, ci statul drept trebuie să aplice o justiție reală și credibilă, independentă și suverană.

Printre alte subiecte discutate s-au numărat și diversele programe de securitate operațională comună, de colaborare în domeniul atacurilor non-convenționale, hibride la adresa suveranității naționale. Această formă de atac este cea mai uzitată astăzi, iar SUA propun un mecanism de asigurare  și reasigurare metrică împotriva acestor metode utilizate de către Rusia și alte puteri globale.

Spuneam că drumul european al României este scris deja. SUA propun continuarea acestui drum cu menținerea garanțiilor de securitate americane. Iar președintele român pare a fi înțeles acest lucru. Demnitatea națională este exprimată de politica de securitate implementată de către decidenții unei națiuni. Bucureștii trebuie să decidă asupra rolului său european în calitatea sa de principal aliat american în regiune. SUA au propus un rol politic și de securitate independent de luptele politice din interior. Nuanțele economice ale propunerii vor urma. Rămâne de văzut dacă România poate fi aliatul real al noilor drumuri americane. Depinde doar de români să o demonstreze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel