În 2014 Putin a eșuat să împingă Rusia spre granițele României. Ar putea încerca din nou rușii să rupă de Ucraina întreg litoralul Mării Negre?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO
EXCLUSIV
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO

În 2014, în momentul în care Federația Rusă a agresat Ucraina și a anexat ilegal Peninsula Crimeea, regimul lui Vladimir Putin a încercat să ajungă inclusiv până la Odessa, dar operațiunile ruse nu au avut succes la momentul respectiv. În contextul actual în care trupele ruse pun presiune militară pe Ucraina, există numeroase scenarii despre următoarea acțiune a Moscovei.

O posibilitate este o nouă „operațiune Odessa”. O altă posibilitate este ca întreaga operațiune orchestrată de Moscova în ultimele luni să fie un război informațional, parte a războiului hibrid pe care îl orchestrează.

Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a fost prezent la DefenseRomania în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată în fiecare vineri, unde a analizat acțiunile Federației Ruse și agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei.

 

Rusia nu își permite o operațiune militară convențională în Ucraina, dar să nu uităm că în 2014 a încercat să rupă întreg litoralul Mării Negre de Ucraina

 

Acesta a amintit că în 2014 regimul lui Vladimir Putin nu a intenționat să se limiteze doar la Crimeea, ci a avut o tentativă de a rupe mai mult din Ucraina și să ajungă la Odessa. E un scenariu pe care rușii l-ar putea avea încă pe masă pe termen lung.

„În 2014 a fost ușor pentru Federația Rusă să anexeze Peninsula Crimeea pentru că acolo se afla baza sa navală de la Sevastopol. Foarte multă populație locală a sprijinit acțiunea de anexare. Aici un rol important l-a jucat propaganda rusă din Peninsula Crimeea unde peste 80% din canalele media erau controlate de către Moscova”, amintește Răzvan Munteanu analizând operațiunea rusă de a ocupa Crimeea.

Acesta amintește însă că în 2014 Rusia nu a avut nicio intenție să se oprească în Crimeea, ci planul a fost să avanseze și să rupă Ucraina de întreg litoralul Mării Negre. „Ceea ce înseamnă că ne-am fi învecinat azi cu Federația Rusă”.

Dar Federația Rusă nu a dorit în 2014 să anexeze doar Crimeea. Știm foarte bine că au existat evenimente, chiar lupte de stradă în diferite orașe ale Ucrainei, dar cu precădere în Odessa. Interesul Federației Ruse din 2014 nu a fost doar de a rupe Crimeea din Ucraina ci de a rupe Ucraina de tot litoralul Mării Negre. Ceea ce înseamnă că ne-am fi învecinat azi cu Federația Rusă. Ori acest lucru i-a eșuat Rusiei în pofida întregului război hibrid pe care l-a organizat. Este totuși o diferență  importantă între sprijinul local și capacitatea militară pe care Rusia le-a avut în Crimeea și restul litoralului Mării Negre, cu precădere Odessa”, a subliniat Răzvan Munteanu.

CITEȘTE ȘI: De ce se teme Rusia? Un mare mit privind „încercuirea”. Doar 6% din granițele terestre ale Rusiei sunt cu state NATO

 

Rusia a dus rezerve mari de sânge la granița Ucrainei. „Tactici de război hibrid și joc psihologic pentru a identifica puncte de negociere cu Occidentul”

 

Pe termen scurt însă Răzvan Munteanu nu crede că Rusia se va aventura militar în Ucraina, ci mai degrabă că folosește presiunea militară în scopuri de război hibrid.

„Ceea ce i-ar conveni cel mai mult Federației Ruse în momentul de față ar fi orchestrarea unui război hibrid în interiorul Ucrainei care să conducă la schimbarea regimului politic. Asta ar însemna succesul real: Să vină la Kiev un nou regim politic care să facă pace cu Rusia și să constituie o republică ucraineană federală. Adică apariția unor state care construiesc această federație, printre care ar fi cele două republici separatiste din Donbas, iar fiecare stat ar avea drept de veto. Așa ar putea să țină Ucraina departe de NATO și de Uniunea Europeană”, e de părere Răzvan Munteanu.

Acesta a făcut referire și la informația publicată de cei de la Reuters, cu privire la faptul că Rusia a transferat rezerve de sânge la granița Ucrainei, considerând că ar putea fi tactici de război hibrid iar în prezent Moscova nu își permite să-și asume o intervenție militară în Ucraina.

„Eu cred că ceea ce se întâmplă e un joc diplomatic și psihologic pe care Rusia încearcă să-l facă atât pentru a identifica anumite puncte de negociere cu Occidentul, cât și pentru a crește legitimitatea leadershipului politic de la Kremlin”, a conchis Răzvan Munteanu.

Urmăriți integral emisiunea „Pe Plan Extern” care fost difuzată vinerea trecută și în care a fost analizată criza ucraineană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel