Imposibil de ținut pasul cu Polonia: Două avioane de avertizare timpurie Saab 340 AEW&C achiziționate vor monitoriza tot ce mișcă în aer și pe mare

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion suedez de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Photo credit: Forsvarsmakten (Forțele Armate ale Suediei) via Defence 24
Avion suedez de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Photo credit: Forsvarsmakten (Forțele Armate ale Suediei) via Defence 24

Polonia a anunțat oficial achiziționarea a două avioane de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Deși second hand, achiziția e una majoră în contextul în care multe state din regiune nu își permit nici să viseze la o astfel de capabilitate.

În ultimii ani Polonia a investit masiv în apărare. Au fost investiții colosale nu doar pentru modernizarea cu echipamente de ultimă generație a Forțelor Terestre, dar de asemenea capabilități au beneficiat și Forțele Navale și cele Aeriene.

De la tancuri Abrams și K2, sisteme HIMARS și Patriot, la avioane FA-50 și F-35 și până la fregate și submarine, polonezii trec printr-o transformare majoră a forțelor armate. 

Cu o istorie zbuciumată, Polonia nu vrea să mai cadă victimă imperialismului care amenință constant de la Est. 

Polonia alocă apărării 3%, un procent impresionant, însă mai impresionantă e ținta la care va ajunge în următorii ani: 5%.

Potrivit tuturor estimărilor, în doar câțiva ani Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră a Europei.

În pofida unor similitudini între România și Polonia, nu doar geografice și de importanță geostrategică pe Flancul Estic, dar și în ceea ce privește înzestrarea forțelor armate, e o misiune imposibilă de ținut pasul cu viteza în care Polonia își transformă forțele armate.

Recent, Polonia își anunța intenția de achiziționare a unor avioane de avertizare timpurie și control (AEW&C) din Suedia. Lucru despre care DefenseRomania a scris, dar care s-a concretizat și a devenit oficial ieri.

 

Polonia a anunțat oficial că a achiziționat două avioane de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C care vor monitoriza tot ce mișcă în aer și pe mare

 

2. Avion de a... (saab-340-aew-c_89431500.jpg)

Avion de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Foto: Saab

Agenția pentru Armament din cadrul Ministerului Apărării de la Varșovia a semnat un contract pentru achiziționarea a două avioane second hand de avertizare timpurie de tip Saab 340 AEW&C. Potrivit site-ului polonez Defence 24, anunțul a fost făcut de către ministrul Apărării Mariusz Błaszczak pe o rețea de socializare. 

Ulterior suedezii de la Saab au confirmat acordul într-un comunicat oficial de presă.

Potrivit sursei citate, contractul se ridică la aproximativ 232 de milioane de zloți, adică aproximativ 53 de milioane de euro.

Acordul urmează să fie finalizat până în 2025 și include și suport logistic și tehnic.

Avioanele de avertizare timpurie Saab 340 AEW&C achiziționate de polonezi au fost fabricate în a doua jumătate a anilor 1990 și au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Suedeze. Acestea vor fi înlocuite de suedezi cu versiunea de ultimă generație GlobalEye, urmând ca cele două 340 AEW&C să ajungă în dotarea Poloniei.

Un sistem aeropurtat de avertizare timpurie și control (AEW&C) este un sistem radar aeropurtat conceput pentru a detecta la distanțe mari aeronave, nave pe mare, vehicule terestre, rachete și alte proiectile aflate în aer.

De asemenea, efectuează comanda și controlul în spațiul aerian de luptă prin direcționarea aeronavelor proprii/aliate în misiuni de vânătoare (luptă aeriană) și de atac asupra țintelor terestre și navale.

Atunci când este utilizat la mare altitudine, radarul de pe aeronave permite operatorilor să detecteze și să urmărească ținte și să facă distincția între aeronavele amice și inamice mult mai departe decât un radar similar de la sol. La fel ca un radar de la sol, poate fi detectat de adversar, dar datorită mobilității și razei extinse a senzorului, este mult mai puțin vulnerabil la atacuri.

CITEȘTE ȘI: Black Hawk „produs acasă”: Polonia cumpără peste 20 de elicoptere fabricate la Mielec, locația unde se produc și secțiuni din fuzelajul de F-16

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel