Polonezii vor monitoriza tot ce mișcă în aer și pe mare. Polonia a achiziția într-un plan ambițios de avioane de avertizare timpurie din Suedia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane de avertizare timpurie de tip GlobalEye. Foto: Saab
Avioane de avertizare timpurie de tip GlobalEye. Foto: Saab

După ce în ultimii doi ani, a lansat un proces ambițios de înzestrare cu tehnică modernă de luptă a Forțelor sale Armate, acum Polonia este interesată de sisteme aeropurtate de avertizare împotriva atacurilor din aer și de pe mare.

Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat intenția de achiziționare a unor avioane de avertizare timpurie și control (AEW&C) din Suedia.

”Suntem foarte interesați să obținem avioane de avertizare timpurie din Suedia. Sper că negocierile detaliate în curs vor avea succes” a declarat ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak, care deține și funcția de viceprim-ministru, după întâlnirea miniștrilor apărării din Grupul Nordic.

Błaszczak a participat luni la Legionowo, lângă Varșovia, la o întâlnire a Grupului Nordic – un format inițiat de Marea Britanie care reunește țări nord-europene membre NATO sau ale Uniunii Europene - Marea Britanie, țările nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Islanda), statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia), precum și Țările de Jos, Germania și Polonia.

Într-o declarație pentru presă, Błaszczak a anunțat că a avut ocazia să se întâlnească cu ministrul suedez al apărării, Pal Jonson. "Am vrut să spun pentru prima dată public, că suntem foarte avansați în obținerea de avioane de avertizare timpurie din Suedia. Deja ducem negocieri detaliate, sper că vor avea succes în scurt timp", a subliniat Błaszczak.

 

Avioane de avertizare timpurie GlobalEye suedeze pentru Polonia?

 

2. Avioan de ... (globaleye_24694200.png)

Avioan de avertizare timpurie de tip GlobalEye. Foto: Saab 

Potrivit ministrului Błaszczak, cooperarea este foarte importantă pentru asigurarea securității în Marea Baltică. „Suntem vecini peste Marea Baltică, percepem amenințările din partea rusă în mod similar, căutăm soluții comune pentru asigurarea securității” – a remarcat Błaszczak.

Avioanele de avertizare timpurie sunt fabricate în Suedia de compania Saab. Anul trecut, forțele armate suedeze au comandat două avioane de avertizare timpurie GlobalEye de la Saab. În prezent, forțele armate suedeze folosesc aeronave mai vechi Saab 340 AEW&C, potrivit publicației poloneze Defense 24.

Un sistem aeropurtat de avertizare timpurie și control (AEW&C) este un sistem radar aeropurtat conceput pentru a detecta la distanțe mari aeronave, nave pe mare, vehicule terestre, rachete și alte proiectile aflate în aer. De asemenea, efectuează comanda și controlul în spațiul aerian de luptă prin direcționarea aeronavelor proprii/aliate în misiuni de vânătoare (luptă aeriană) și de atac asupra țintelor terestre și navale. Atunci când este utilizat la mare altitudine, radarul de pe aeronave permite operatorilor să detecteze și să urmărească ținte și să facă distincția între aeronavele amice și inamice mult mai departe decât un radar similar de la sol. La fel ca un radar de la sol, poate fi detectat de adversar, dar datorită mobilității și razei extinse a senzorului, este mult mai puțin vulnerabil la atacuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel