Imaginile din satelit arată că Iranul ar fi construit o replică a unui portavion american din clasa Nimitz

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Nimitz
USS Nimitz

Iranul nu se numără în clubul select al statelor care dețin cel puțin un portavion, dar se pare că Teheranul se pricepe la ”machete”.

În timp ce tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Iran rămân la cote ridicate, Teheranul pare să fi construit o replică a unui portavion american din clasa Nimitz.

Iranul nu a recunoscut oficial acest lucru, dar The Associated Press a publicat fotografii obținute prin satelit în care se poate observa cum pe coasta Iranului, în orașul port Bandar Abbas, se află o replică a unui portavion ce seamănă izbitor de mult cu un portavion american din clasa Nimitz.

În mod cert nu e vorba despre construcția unui portavion, Iranul fiind departe putea fi capabil să construiască un portavion din clasa Nimitz. Cel mai probabil e o navă care imită replica unui portavion american și care va fi utilizată ca „țintă” de către Gardienii Revoluției în exercițiile militare.

 

Iranul are experiență în 'construcția' portavioanelor americane. Teheranul nu e la prima replică

 

Nu e exclus ca replica să fie folosită în scopuri propagandistice. Și nu ar fi prima oară. În 2015, televiziunea iraniană a prezentat imagini cu rachete care atacau o replică a unui portavion al Statelor Unite ale Americii. 

Potrivit celor de la AFP, care au analizat fotografiile din satelit, replica portavionului american 'construit' de iranieni pare să aibă aproximativ 200 de metri lungime și 50 de metri lățime, în timp ce un portavion din clasa Nimitz are peste 300 de metri lungime și 75 de metri lățime.

Tensiunile dintre SUA și Iran au escaladat după ce la începutul acestul an Washingtonul l-a asasinat în Irak pe generalului Qassem Soleimani, comandantul forţei iraniene de elită Quds, ucis într-o operațiune a SUA. 

În 8 ianuarie, Iranul a ripostat la uciderea lui Soleimani printr-un atac cu rachete asupra bazei militare irakiene Ain al-Assad, unde staţionau forţe americane. Niciun militar din SUA nu a fost ucis sau rănit imediat, însă ulterior câteva sute de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale.

Azi, Teheranul a anunțat că un iranian care ar fi furnizat informaţii serviciilor de informaţii americane şi israeliene, CIA și Mossad, privind deplasările generalului Qassem Soleimani, va fi executat.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel