Imagini video: Forțele iraniene au încercuit două distrugătoare ale SUA din clasa Arleigh Burke, o acțiune fără precedent a Iranului (FOTO/VIDEO)

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Captură foto agenția iraniană Fars News via. The Drive
Sursă foto: Captură foto agenția iraniană Fars News via. The Drive

Iranul a dat publicității imagini de la incidentul din Marea Oman, în care Teheranul a acuzat SUA că ar fi încercat sechestrarea unui petrolier care ar fi transportat petrol iranian.

Informația a fost publicată de iranieni în urmă cu câteva zile, dar imaginile video au fost date publicității recent.

Situația însă e destul de ambiguă. Se pare că e vorba despre nava Sothys, sub pavilion vietnamez, care ar fi fost de fapt sechestrată de Gardienii Revoluției, armata ideologică iraniană a Republicii Islamice.

Deși U.S. Navy nu a comentat incidentul, într-un gest rar, iranienii au dat publicității imagini cu cele întâmplate în Marea Oman.

 

Interacțiunea dintre forțele iraniene și distrugătoarele USS The Sullivans și USS Michael P. Murphy e fără precedent

 

1. Sursă foto... (iran-sua-incident_90615500.jpg)

2. Sursă foto... (iran-sua-incident-distrugatoare-petrolier_13984100.jpg)

Sursă foto: Captură foto agenția iraniană Fars News via. The Drive

Publicația The Drive, care a analizat și ea imaginile video, precizează că interacțiunea dintre forțele iraniene și navele americane e una fără precedent iar riscul de escaladare a fost unul uriaș.

Din ce putem observa pe imaginile video pe care le vom prezenta e că după sechestrarea petrolierului Soyhys, care a fost capturat de iranieni folosind ambarcațiuni mici de mare viteză, distrugătoarele americane din clasa Arleigh Burke - USS The Sullivans și USS Michael P. Murphy - care operează în regiune, și-au făcut simțită prezența.

Pe imagini se poate observa inclusiv cum forțele iraniene capturează nava cargo, folosindu-se de ambarcațiuni mici de mare viteză și de un elicopter Bell 412.

Pe video apar și distrugătoarele ameriacane USS The Sullivans și USS Michael P. Murphy și cel puțin o navă a Gărzii de Coastă americane și un elicopter MH-60R Seahawk ce pare înarmat cu două rachete AGM-114 Hellfire.

Se poate observa totodată interacțiuni extrem de periculoase între distrugătorul american USS The Sullivans și bărcile iraniene ale Gardienilor Revoluției. Imaginile cu mitralierele îndreptate spre nava de război americană par a fi filmate dintr-o dronă sau un avion iranian.

Nu există informații care să confirme că s-ar fi tras focuri de armă.

Sursa citată mai precizează că nu e clar la aproximativ ce distanță s-au apropiat navele iraniene de distrugătoarele americane în timpul hărțuirii acestora, dar la un moment dat se poate observa cum o navă taie foarte aproape calea distrugătorului USS The Sullivans.

 

 

Nu puține conflicte militare au izbucnit de la accidente

 

3. Sursă foto... (iran-sua-incident-distrugator_52251700.jpg)

Asemenea acțiuni pot avea rezultate tragice și pot duce inclusiv la conflicte militare în contextul în care e necesar doar un accident pentru ca situația să degenereze.

Cert e că iranienii, înainte de a da publicității imaginile, au justificat precizând: 'Forţele americane au încercat din nou să blocheze trecerea petrolierului utilizând mai multe elicoptere şi o navă de război, dar au eşuat încă o dată' - Televiziunea de stat iraniană.

Imaginile din satelit indică faptul că petrolierul Sothys se află acum ancorat lângă insula Qeshm din Iran, în strâmtoarea Hormuz, care leagă Golful Oman de Golful Persic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel