Imagini rare cu patru HIMARS ucrainene lansând simultan o salvă de 24 de rachete împotriva țintelor ruse (Video)

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

O situație destul de rară în întrebuințarea sistemelor HIMARS de înaltă precizie a fost recent întâlnită în acțiunile de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cu câteva zile în urmă, patru lansatoare HIMARS deținute de forțele ucrainene au executat simultan foc în salvă, pe timp de zi, după cum  a fost surprins într-un material video publicat pe Twitter:

 

Amplasarea în câmp deschis, pe timp de zi, a mai multor lansatoare HIMARS distanțate la câțiva zeci de metri și executarea lansărilor în salvă poate fi considerată o gravă eroare de întrebuințare în luptă a acestor sisteme. Indiferent de cât de mobile sunt acestea, având în vedere că au viteza maximă de deplasare de doar 85 km/h, probabilitatea descoperirii și distrugerii unuia dintre ele crește semnificativ cu fiecare dintre factorii enumerați anterior.

Este imposibil ca specialiștii ucraineni să nu cunoască acest lucru, cu atât mai mult cu cât militarii ucraineni au fost instruiți înainte, iar comandanții acestora au promis că vor utiliza cu chibzuință fiecare sistem și fiecare rachetă primite. Foarte probabil situația are în spate unele explicații de natură tehnică și conjuncturală.

 

Cel mai probabil sistemele nu au utilizat rachete ghidate M30/31 ci rachete M28A1/A2

 

Astfel, este foarte probabil ca sistemele HIMARS din videoclip să nu fi utilizat rachete ghidate de tipul M30/31, cu raza de acțiune de până la 90 km, ci doar rachete M28A1/A2, fără autoghidare, mult mai ieftine și cu raza de acțiune de aproximativ 10 km. Asta ar explica atât necesitatea executării focului în salvă, cât și lipsa de preocupare față de risipa de muniție.

În ceea ce privește gruparea sistemelor pe o suprafață mică de teren, aceasta ar putea fi explicată prin existența unei cerințe imperioase a comandanților ucraineni privind distrugerea unor ținte ruse cu valoare ridicată din raza de acțiune a sistemelor astfel poziționate. O astfel de situație ar fi cu atât mai explicabilă cu cât raza de acțiune a rachetelor folosite de sistemele HIMARS ar fi una mai redusă.

Este interesant de observat că, deși atacul cu sistemele HIMARS din imagini pare unul semnificativ, efectele acestuia nu au fost făcute publice de partea ucraineană. Majoritatea loviturilor de HIMARS ale căror rezultate au fost mediatizate de către forțele ucrainene au avut loc pe timp de noapte și au reprezentat în principal lovituri de precizie executate asupra depozitelor de muniție, posturilor ruse comandă și podurilor din Regiunea Herson.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel