Imagini din satelit - Rusia concentrează sisteme de rachete în nordul Crimeii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sisteme de rachete au fost identificate la 160 km SE de Nikolaev, în nordul peninsulei Crimeea. Potrivit unor imagini luate din satelit, de Planet Labs, pe 6 mai, în două zone din localitarea Filativka s-a observat o creștere semnificativă a cantității de echipament militar rusesc, comparativ cu data de 27 aprilie.

Potrivit unui expert militar care, la cererea jurnaliştilor Radio Svoboda, a analizat fotografia, în zonă există un depozit de combustibili şi lubrifianţi, aproximativ 20 de vehicule blindate de luptă de diferite tipuri, camioane și vehicule de comandă. Dar, ceea ce atrage cel mai mult atenția, este apariția unor vehicule mari, care, potrivit expertului, ar putea fi sisteme de rachete fie antiaeriene fie sol-sol.

„Din aspectul lor, putem spune că este vorba despre unul dintre trei tipuri de sisteme de rachete: MLRS Smerch, sistemul antiaerian S-300 sau sistemul de rachete sol-sol Iskander”, a declarat expertul militar.

Comentariul autorului: Din imaginile prezentate, rezultă că tehnica este într-un raion de concentrare și ar urma să fie dislocată în zone mai apropiate de linia frontului, pentru a fi desfășurată în poziții de luptă.

Indiferent de tipul de sistem aflat  în localitatea Filativka, pericolul reprezentat de oricare dintre ele este mare pentru trupele ucrainene.

Rachetele lansatorului de proiectile reactive (MLRS) Smerch, calibru 300 mm, au o bătaie de până la 90 de km, iar cele ale lui Tornado-S, înlocuitorul lui Smerch, de până la 120 km. După sistemele de rachete sol-sol Iskander (cu raza de lovire de până la 500 km), rachetele MLRS Smerch sau Tornado-S sunt cea mai puternică armă din forțele terestre ruse.

De asemenea, posibila prezență a complexelor de apărare antiaeriană S-300 ar indica faptul că în zona frontului ar urma să fie aduse mai multe sisteme importante de lovire sau noi grupări de trupe, toate acestea necesitând protecție antiaeriană suplimentară.

Posibile destinații ale noilor sisteme sunt direcția Nikolaev sau/și direcția Zaporojie. Deocamdată, la Filativka sistemele rusești sunt în afara loviturilor ucrainene, dar dacă vor fi aduse în poziții mai apropiate de linia frontului ar putea intra în raza rachetelor ucrainene Tocika-U (raza de 120 km), care au scufundat, la Berdiansk (litoralul Mării Azov), o navă de debarcare de capacitate mare și a avariat o alta.

Începând cu seara de 3 mai, forțele ruse au intensificat atacurile cu rachete asupra teritoriului ucrainean, încercând să lovească, în special, obiectivele de infrastructură. Scopul principal, este întârzierea sprijinului pentru trupele ucrainene aflate în linia întâi.

Săptămâna trecută, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, pentru Al Jazeera: „Intrăm într-o fază decisivă a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei. Anticipăm că următoarele săptămâni vor fi decisive, chiar dacă războiul se va întinde pe o perioadă mai lungă”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel