Il-20, doborât în Siria. Bashar al-Assad nu l-a sunat pe Putin

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a avut niciun contact (telefonic) cu omologul său sirian Bashar al-Assad după incidentul legat de avionul de recunoaştere rusesc de tipul Il-20, care a fost doborât accidental în noaptea de luni spre marţi de apărarea antiaeriană siriană, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti şi Interfax.

"Nu", a răspuns Peskov, întrebat dacă Bashar al-Assad l-a sunat pe Putin după acest incident, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 15 persoane aflate la bordul Il-20.

Kremlinul nu ştie dacă armata siriană a furnizat părţii ruse date despre avionul doborât, a mai spus Peskov, adăugând că acest aspect l-ar putea elucida responsabili de la Ministerul Apărării rus.

În cazul incidentului legat de Il-20, preşedintele rus se ghidează - potrivit acestuia - după informaţiile pe care le primeşte de la Ministerul Apărării şi Statul Major al armatei ruse, informează TASS.

Armata rusă a dat vina mai întâi pe Israel pentru doborârea accidentală a avionului de recunoaştere Il-20 de către antiaeriana siriană, susţinând că aparatul a fost lovit în timpul unui raid efectuat de patru avioane de vânătoare F-16 israeliene asupra unor poziţii în Latakia, în nord-vestul Siriei. Mai mult, potrivit armatei ruse, piloţii israelieni, acoperindu-se cu Il-20, l-au plasat sub focul apărării antiaeriene siriene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat regretul marţi seara într-o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis asistenţă din partea Israelului în derularea anchetei cu privire la tragica întâmplare.

Pe un ton mult mai conciliant faţă de Israel, preşedintele rus a evocat marţi după-amiază un "concurs de circumstanţe accidentale tragice", dar a avertizat că Rusia va lua măsuri pentru consolidarea securităţii militarilor săi care staţionează în Siria, fără să ofere detalii.

De asemenea, preşedintele SUA, Donald Trump, i-a transmis condoleanţe şefului statului rus pentru moartea celor 15 militari la bordul avionului Il-20.

Din partea Siriei, doar reprezentantul permanent al Damascului la ONU, Bashar Jaafari, şi-a exprimat regretul şi a atribuit Israelului responsabilitatea pentru acest incident.

Rusia, considerată un aliat ferm al regimului Bashar al-Assad, intervine de la sfârşitul anului 2015 în Siria, în favoarea forţelor proguvernamentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel